-Synd at vi ikke har fått ordnet en streik i Horten denne gangen, forteller Yme Korshavn i Natur og Ungdom.

– Grunnen til dette er at det er så mange ungdom i Horten som har eksamen og tentamen fredag at det er egentlig ikke noen vits og lage en streik, siden vi vet at det er ikke så mange som har muligheten til og komme, begrunner hun.

-Jeg er usikker om jeg skal streike, fordi jeg har en veldig viktig skoleoppgave fredag, men om jeg skal streike, så drar jeg til Oslo, forteller Ella Ingrid Persson Ringeborg.

Ylva Kristine Rvalø-Hamann, Tyra Langebråten og Yme Korshavn, skal ikke dra til Oslo for og streike, men de forteller at de stiller seg fullt og helt bak streiken.

LES OGSÅ: Romteknologi som skolehverdag 

– Jeg blir litt sint

Yma Korshavn: -Klimastreiken handler om at politikerne våres må ta ansvaret for vår framtid og at ansvaret ikke kan legges på oss. Vi har allerede forstått det, og er på tide at noen andre også forstår det.

– Jeg blir litt sint fordi vi under den forrige streiken opplevde holdninger som «Men du kan ikke engasjere deg for miljøet, fordi du ikke er en miljøperfeksjonist.» Noen mente at da mista hele streiken meningen sin.

– Poenget mitt er at man ikke kan være miljøperfekt som enkeltperson, fordi ansvaret burde ligge på politikerne våre og ikke oss som enkeltpersoner, sier Yme Korshavn med streng stemme.

– Klima handler jo om jordkloden vi lever på og hvor vi holder oss levende, og dersom vi ikke tar vare på klimaet, hvor skal vi da leve? Det er mange som ikke kan leve der de bor på grunn av klimaendringene. Og i noen land er det ikke lov og mene noe om dette livsviktige temaet, tenker Ella Ingrid Persson Ringeborg.

LES OGSÅ: Vervenfestivalen tar nye grep: – Nå skal vi sjekke om folk kaster all søppel riktig! 

– Det er provoserende at det fortsatt er folk som mener at klimaproblemer ikke finnes, eller at det ikke påvirker menneskene. Men konsekvensene kommer nærmere og raskere, sier Yme Korshavn.

-Hvordan kan vi da hjelpe samfunnet?

– Klima handler mer om store områder, så jeg antar at vi streiker og sier ifra til politikerne, det er jo storbedriftene som står for de store utslippene. Men som enkel person så er det sånne små ting som for eksempel å kjøpe færre klær, spise mindre rødt kjøtt, gå og sykle mer og fly mindre, sier Ella Ingrid Persson Ringborg

LES OGSÅ: Brente jordkloden for en bedre verden

– Norge er et bitte, bitte lite land i antall innbyggere. Likevel har vi mange innlands flyreiser. Strekninger som Stavanger-Oslo, Oslo-Bergen er reiser på lista over de 100 mest travle flystrekningene i Europa som du kan du ta med tog, mener Yme Korshavn.

-Og om du skal fly til London en tur, og tenker konsekvensene for klimaet, så kan du kanskje ikke reise på det første halve året, og der tror jeg at flere sliter, forteller Ylva Kristine Rvalø-Hamann, som akkurat har hatt en presentasjon på skolen om dette temaet.

LES OGSÅ: Har sendt 100 tonn klær og medisinsk utstyr til Irak: – Det er vanskelig å få folk til å forstå at du ikke alltid trenger å kjøpe noe splitter nytt 

– Hvordan hjelper du som enkeltperson miljøet?

– Streiker!, sier jentene samstemt som fra en munn.

-Jeg prøver og spise mer vegetarisk mat og sykler mer, sier Ella Ingrid Persson Ringborg.

-Bare det at vi er med i Natur og Ungdom hjelper jo klimaet, kommer Yme Korshavn på.

-Mamma sier at jeg er en veldig dårlig shopper. Rart, men det hjelper jo miljøet det også, forteller Ylva Kristine Rvalø-Hamann.

LES OGSÅ: Vi har bare én klode – slik skal Marta og Lara lære barna i Horten nettopp det 

– Hva kan Horten kommune gjøre for å hjelpe på klimaendringene?

– Sørge for at Bastøferjene blir elektriske, sier Ella Ingrid Persson Ringeborg.

-Hadde vært veldig kult om vi hadde gjort Bastø-ferga elektrisk.

-Hvilket parti er nærmest Natur og Ungdom?

-Vi er ikke avhengig av et parti. Vi prøver å si at vi ikke er en del av et enkelt politisk parti, men ..., forteller Ella Ingrid Persson Ringeborg.

– Uansett hvilket parti du er medlem i, eller hvilket parti du støtter, kan du alltid være engasjert i miljøet og klimaendringene. Alle ungdommer mellom 13 og 25 år er velkommen i Natur og Ungdom, oppsummerer jentene.

LES OGSÅ: «Knut» er ungdommens nye møtested 

Saken er skrevet av Maya Leonora Støbakk  som er på arbeidsuke i Gjengangeren