(Telemarksavisa)

Når en liten gutt spør moren sin om hvorfor de andre barna ikke ville komme i bursdagen hans, skjærer det i mammahjertet. Ann Kathrin forteller at opplevelsen de hadde i forbindelse med minstesønnens nylige bursdagsfeiring var helt forferdelig.

– Da jeg kom hjem kjente jeg på den samme fortvilelsen og skuffelsen min sønn hadde i kroppen.

William har bursdag helt i begynnelsen av juli og feiringen ble lagt til førstkommende helg etter selve dagen. Invitasjoner ble sendt ut i god tid før feiringen.

Mamma Ann Kathrin hadde sendt melding til Williams lærer slik at hun kunne sørge for at alle barna fikk med seg en invitasjon i sekken.

I tillegg ble det lagt ut en beskjed om bursdagen til alle foreldre i klassen på den digitale plattformen Visma Skole. Her kommer det ofte informasjon fra skolen, og Ann Kathrin forteller at hun er inne nesten hver dag for å sjekke om det har kommet noe nytt.

Var helt i hundre

Dagen før bursdagsfesten var William helt i hundre. Han gledet seg så mye at han nesten ikke fikk sove.

Familien hadde gjort i stand til fest og moro på lekeland, mamma hadde bakt kake og muffins, og storebror (15) hadde hjulpet til med å lage godteposer til alle barna som var invitert.

Alle i William sin klasse ble invitert i bursdagen, med unntak av noen som hadde flyttet rett før ferien. Kun én person hadde tatt kontakt for å si at det ikke passet å komme, men ingen andre hadde latt høre fra seg.

Mamma og pappa gikk derfor ut ifra at det ville bli en fin feiring med liv og røre.

– Da det var fem minutter til bursdagsfeiringen skulle begynne sto vi helt alene på lekeland. Da tenkte vi: «nei, dette skjer ikke».

Tallerkener ble plukket bort en etter en

Etter en liten stund dukket det heldigvis opp to jenter fra klassen. Likevel måtte William se at bordet som var dekket for at 13 barn skulle kose seg sammen, ble ryddet til det kun var plass til tre.

– Jeg har ikke ord, det var så vondt å se på, sier mamma.

William er normalt en veldig blid og sosial gutt, men da han skjønte at mange av klassekameratene ikke kom, ble han veldig stille og betenkt.

– Da vi kom hjem var han veldig innesluttet og trist. Det er ikke så lett å forklare for en syvåring at foreldrene til klassekameratene dine ikke har gitt beskjed om at barna deres ikke kommer i bursdagsfeiringen din.

Sa klart ifra

Mamma Ann Kathrin la ut et innlegg i Facebook-gruppa for foreldrene i klassen til William og fortalte om hendelsen. Hennes innlegg er dessverre ikke unikt i den gruppa. Bare noen uker tidligere var det en annen mor som fortalte om en lignende hendelse.

Ann Kathrin mente derfor at det var viktig å få budskapet klart fram.

– Det krever så lite å si fra hvis det ikke passer. Bursdagen ble lagt til tidlig i ferien, så vi har forståelse for at folk er opptatt eller bortreist, men vi skulle så gjerne fått vite om det. Da kunne vi flyttet bursdagen til skolestart og hele hendelsen kunne vært unngått, sier Ann Kathrin.

Responsen på innlegget har stort sett vært støttende, men ikke en eneste unnskyldning kom fra foreldrene som ikke hadde gitt beskjed.

I kommentarfeltet er det flere foreldre som råder Ann Kathrin til å sende ut invitasjon på tekstmelding neste gang fordi papirinvitasjoner ofte blir liggende i bunnen av skolesekken.

– Beskjeden har kommet fram til foreldrene digitalt, selv om den ikke har kommet på tekstmelding. Her har faktisk de voksne et ansvar.

Håper at ingen andre opplever det samme

Nå vil foreldrene til William dele sin opplevelse fordi de vil unngå at noen andre opplever det samme. William har to eldre søsken på 15 og 20 år. Ann Kathrin sier at hun aldri har opplevd noe lignende da de var yngre.

– Det er så rart at vi før i tiden fikk til bursdager uten SMS, Facebook eller digitale kanaler i det hele tatt, også er det flere som opplever dette nå. Det koster så lite å gi beskjed, men det er så innmari dyrt for barna sin del. Det gjør noe med selvtilliten deres.

Ann Kathrin mener det aldri er barna sin skyld når slike situasjoner oppstår.

– Mest sannsynlig hadde barna hatt lyst til å dra i bursdag. Vi skulle bare ønske at William kunne vært foruten denne utrolig kjedelige hendelsen.