Smiths Venner økte gaver og kollekt med 100 millioner

GIGANTUTBYGGING: Økningen i gave- og kollektinntekter har sammenheng med utbyggingen av Oslofjord Convention Center på Brunstad. (Arkivfoto)

GIGANTUTBYGGING: Økningen i gave- og kollektinntekter har sammenheng med utbyggingen av Oslofjord Convention Center på Brunstad. (Arkivfoto)

Artikkelen er over 2 år gammel

Menigheten Brunstad Christian Church (BCC), bedre kjent som Smiths Venner, økte gave- og kollektinntektene med mer enn 100 millioner fra 2015 til 2016.

DEL

(Vestviken 24) Det er Finansavisen som melder at menigheten hadde inntekter fra gaver og kollekter på 348 millioner kroner i fjor, mot ca. 240 året før.

BCC er juridisk registrert som forening og ideell organisasjon, og driver virksomhet i mange land.

Skyldes utbyggingen

I tillegg er BCC et offentlig registrert trossamfunn i Norge, og mottar dermed støtte fra kommuner og stat. Administrasjonen holder til i Oslo, men menighetens virkelige hovedkvarter er som før på Brunstad i Stokke.

LES OGSÅ: Ny sjef for gigantanlegget: – Sikker på at dette blir en suksess

Og det er den voldsomme utbyggingen på Brunstad, for Oslofjord Convention Center (OCC), som er årsak til den store økningen i gaveinntektene, skriver styremedlem i BCC, Berit Hustad Nilsen, i en epost til Finansavisen. Målet er at OCC skal bli et av Europas største konferanse- og hotellresorts.

– I forbindelse med utbyggingen har vi forpliktet oss til en langsiktig leieavtale som vil medføre en betydelig kostnadsøkning for vår del. Mange lokalmenigheter besluttet for en del år siden å støtte opp om dette slik at BCC kan ha finansiell trygghet, skriver Berit Hustad Nilsen.

Menigheten sysselsatte 168 årsverk i 2016 og hadde lønnskostnader på 25,3 millioner kroner.

Sterk egenkapital

I Norge er det 19 lokalmenigheter, med totalt ca. 8.000 medlemmer, tilknyttet BCC. Menigheten mottok 8,7 millioner kroner i tilskudd fra stat og kommuner i fjor, framgår det av styrets årsberetning.

I 2016 overtok BCC 11 konferansesentre som benyttes av menighetens medlemmer verden over, gjennom datterselskapet Global Investment Holding. Verdier på bygninger og annen fast eiendom som menigheten eier, økte dermed fra 162 millioner i 2015 til 560 millioner i fjor.

LES OGSÅ:

De betydelige gavene fra lokale menigheter har styrket BCCs egenkapital vesentlig. Den har vokst fra 93 millioner i 2012 til 599 millioner i 2016.

BCC kontrollerer Brunstadstiftelsen som eier konferansestedet på Brunstad. Stiftelsen er en av landets største stiftelser med en egenkapital på nesten en milliard kroner.

Brunstadstiftelsen eier igjen Brunstad Holding, som igjen eier Oslofjord Convention Center. Brunstad Christian Church er i dag konferansesenterets største kunde. Menigheten har booket 20 prosent av kapasiteten på OCC de neste 20 årene til markedspris, skriver Finansavisen. Bookingene er forhåndsbetalt ...

Artikkeltags