(Vestviken 24)

For forbrukerne vil situasjonen lett kunne fortone seg som vanskelig og uoversiktlig, tror Döderlein.

Torsdag gikk Nordea sammen med Danske Bank om betalingsløsningen MobilePay. Samtidig kom de med en utfordring til DNB om å samkjøre betalingsløsningene slik at kundene i fremtiden kan forholde seg til én betalingsapp på telefonen.

– Bankene sa nei

– Det er morsomt å se at bankene nå prøver å samarbeide om en mobilbetalingsløsning. Dette inviterte vi dem til da vi bygde vår betalingsapp fra 2010 til 2013. Da sa bankene nei til våre fremstøt fordi de var mer opptatt av å tjene store penger på kortbetalingsløsningene sine.

Les også: Gründer solgte appen sin til storbank

Det sier Daniel Döderlein, mannen som altså bygde mobilbetalingsappen mCash, som han for ett år siden solgte til Sparebank1.

– mCash, MobilePay, Vipps. Det er ikke lett for forbrukerne å følge med på dette området?

– Samfunnet beveger seg gjennom en innovasjonsreise som innebærer fragmentering. Det gjør det vanskelig og uoversiktlig for forbrukerne. Men det er den måten vi får innovasjon på, sier Döderlein.

– Hvordan tror du dette markedet vil se ut om to eller fem år?

– Da vil det sannsynligvis være enda flere løsninger i markedet, blant annet på grunn av EU-direktivet som pålegger bankene å åpne sin betalings-infrastruktur mot tredjeparts-leverandører.

Les også: – Google og Apple er ingen trussel

Da vil Apple, Google, ja kanskje også Amedia og andre norske selskaper, være på markedet med hver sine betalingsløsninger. Alle vil fungere inn mot bankene, men forbrukerne må regne med å forholde seg til flere løsninger, sier Daniel Döderlein.

Flere tilbydere

MobilePay kom på det norske markedet i 2015. Nordea og Danske Bank tror at deres samarbeid vil gjøre denne appen mer slagkraftig i konkurranse med blant annet DNBs Vipps, mCASH til SpareBank 1, og betalingsløsningen som Coop og Norgesgruppen jobber med å utvikle.

Les også: Nå starter Döderlein satsingen i utlandet

Mens Norge og Danmark har flere ulike betalingsløsninger, har svenskene klart å samle seg om én mobil betalingsløsning – Swish.

– Vi ser nå på muligheten for en felles betalingsløsning for hele Norden gjennom MobilePay, og vil ha med oss så mange som mulig, sier landsjef Trond F. Mellingsæter i Danske Bank til Nettavisen.

 

Ønsker dialog

Om det i fremtiden skal være én betalingsløsning, eller om flere skal knyttes sammen, er noe de ønsker å diskutere med de DNB og andre aktører.

– Vi er åpne for dialog, sier Mellingsæter.

– Det er ikke overraskende at aktører slår seg sammen. Det er noe vi har spådd, og vi forventer også konkurranse mot store internasjonale aktører fremover, sier Vipps-sjef Rune Garborg til Nettavisen.

Han tror at konkurransen mellom de ulike betalingsløsningene gjør tjenestene bedre. Likevel:

– Vi er tilhengere av samarbeid, blant annet på infrastruktur, samtidig som vi tror det er til det beste for kundene at det er konkurranse om å lage de beste løsningene, sier Rune Garborg.