Gå til sidens hovedinnhold

Forslag om avgiftskutt: Vil sikre småbryggerienes framtid

Artikkelen er over 4 år gammel

– Fantastisk flott for oss og hele bransjen om dette går igjennom, sier bryggerimester Mathias Krüger i Færder Mikrobryggeri om et forslag om redusert alkoholavgift for småbryggeriene i Norge.

(Vestviken 24)

For Færder vil forslaget bety besparelser i størrelsesorden 500.000 kroner pr. år.

Mer normal arbeidsdag

– Det vil bety at vi kan ansette en person til, slik at vi alle kan få en litt kortere og mer normal arbeidsdag, sier Mathias Krüger til vestviken24.no.

LES OGSÅ: Færder mikrobryggeri vant sin første internasjonal pris på første forsøk

Finansdepartementet har bedt Skattedirektoratet utarbeide et høringsnotat om saken.

– Hvis høringen blir positiv, håper vi at avgiftsreduksjonen kan gjennomføres i statsbudsjettet for 2018, sier stortingsrepresentantene for Frp, Morten Stordalen, Vestfold, og Roy Steffensen, Rogaland.

 

Forslaget kommer opprinnelig fra Bryggeri- og drikkevareforeningen og gjelder små ølprodusenter med produksjonsvolum under 500 000 liter.

Etter foreningens forslag bør det gis 20 prosent avgiftsrabatt for bryggerier som produserer opp til 50.000 liter, 15 prosent rabatt for volumer mellom 50 000 og 100 000 liter, 10 prosent rabatt for volum mellom 100 000 til 150 000 liter, og til sist 5 prosent rabatt for volum mellom 150 000 til 200 000 liter.

Finansdepartementet vil vurdere saken nærmere etter at høringen er avsluttet, heter det på departementets nettsider.

200 småbryggerier

– I løpet av de siste årene er det startet et par hundre mikrobryggerier i Norge. Mange av disse drives nærmest på dugnad av eierne fordi de synes det er moro å drive med ølbrygging. De jobber lange dager, og mange tar ikke ut en normal inntekt, sier Stordalen og Steffensen.

– Forslaget om redusert alkoholavgift vil gjøre det lettere for disse små virksomhetene å overleve. Og det vil bidra til å skape nye arbeidsplasser, sier stortingsrepresentantene som mener lokalt øl fra små produsenter i høyeste grad også er kultur.

LES OGSÅ: Nå skal Færder-ølet ut i verden

– Vi har snakket med flere småbryggerier om forslaget, og mange av de minste vil benytte en slik avgiftslettelse til å skaffe seg en normal årsinntekt, sier Mathias Krüger.

– De litt større bryggeriene vil ansette en eller to personer ekstra, slik at alle kan få en mer normal arbeidsdag, sier han.

Færder Mikrobryggeri har hatt betydelig suksess de siste årene.

– Og vi har hele tiden tatt ut normal lønn. Men det er klart det har vært lange dager. I starten jobbet vi ofte 100 timer pr. uke. Nå er det litt bedre, men med en ansatt ekstra vil vi kunne nærme oss enda mer en normal arbeidsdag, sier bryggerimester Mathias Krüger til vestviken24.no.

Kommentarer til denne saken