(Vestviken 24)

Kongsberg Gruppen (KOG) melder om god ordreinngang og kontantstrøm i fjerde kvartal, men inntektene i 2017 falt totalt sett med rundt 1,3 milliarder kroner.

Også 2016 ble et år med nedgang for KOG, da inntektene falt med 1,2 milliarder.

I en pressemelding skriver KOG at de signerte nye ordre for fem milliarder og hadde en kontantstrøm på 1,3 milliard kroner i fjerde kvartal 2017.

Akkumulert i 2017 er driftsinntektene på 14,5 milliarder kroner, 8,6 prosent lavere enn 2016, noe som utgjør nærmere 1,3 milliarder kroner ned.

Driftsinntektene i fjerde kvartal var på 3,7 milliarder kroner, 4,9 prosent lavere enn i samme kvartal i 2016.

LES OGSÅ: Selskapet Geir leder er mer populært enn Google

Beskriver 2017 med tre ord

Kongsberg Gruppen er gjennom sin maritime divisjon Hortens største private arbeidsplass. Konsernet har også en ingeniørtung virksomhet like ved Torp Sandefjord Lufthavn.

– 2017 har vært et år som kan beskrives med tre ord: tilpasning, leveranse og posisjonering, uttaler Geir Håøy, konsernsjef i Kongsberg Gruppen.

Konsernet har sitt hovedkontor på Kongsberg, men konsernsjef Håøy er bosatt i Stokke.

– Vi har gjennomført store organisasjonsendringer både i de sivile og forsvarsrelaterte delene av Kongsberg Gruppen. I en periode med til dels store omstillinger har hovedfokuset vært å levere til kundens forventninger. Dette har vi lyktes med. Gjennomførte tiltak viser allerede resultateffekter i siste halvdel av 2017. Vi har også posisjonert oss inn mot både konkrete prosjekter og fremtidsrettede teknologier som vil være viktige for inntjeningen, spesielt på lengre sikt. Vi har gode ordreutsikter både i et kort og lengre tidsperspektiv. Samlet sett har vi bygget et godt grunnlag for solid og langsiktig vekst, sier konsernsjefen.

LES OGSÅ: Optimisme i Kongsberg Gruppen: Ordrereserve på 14 milliarder

Bedre i Maritime

NASAMS-ordre gir sterk ordreinngang for Kongsberg Defence & Aerospace.

– Kongsberg Defence & Aerospace leverer et godt år resultatmessig, samtidig som vi har fått bekreftelser på flere av våre sterke posisjoner. Luftvernsystemer, missiler, fjernstyrte våpenstasjonsløsninger og kommando- og kontrollsystemer er eksempler på områder hvor vi er godt posisjonert for fremtidige muligheter, sier Håøy.

KOG melder også om styrket lønnsomhet i Kongsberg Maritime, den delen av konsernet som har mye av sitt virke i Horten og Sandefjord.

– Inntektene for både kvartalet og året er lavere, men trenden med styrket lønnsomhet fortsetter.

LES OGSÅ:

Omsetningen falt med 627 millioner kroner

Geir Håøy presenterte KOGs digitale storsatsing

Legger ned i Telemark og flytter til Vestfold

Kongsberg Gruppen får statsråd-støtte for å etablere et Toppindustrisenter