Det gode kebabkjøttet? - Det lages i Vestfold!

Kjøttskjærer Mustafa Varal klargjør kjøtt til kylling-döner. Til venstre daglig leder Bilala Abubakarov.

Kjøttskjærer Mustafa Varal klargjør kjøtt til kylling-döner. Til venstre daglig leder Bilala Abubakarov. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Ute på landet, i idylliske Kodal, ligger det som antagelig er Vestfolds raskest voksende kjøttforedlingsbedrift. Best Food AS lager kun varer av halalslaktet kjøtt og vil i år omsette for bortimot 42 millioner kroner. Det er en økning på ca. 60 prosent fra i fjor.

DEL

(Vestviken 24) 3–400 tonn med kjøtt fra kylling, okse og lam foredles i år hos Best Food. 60–70 prosent av dette blir til store ruller med kebabkjøtt, såkalte dönere. Kundene er restauranter og gatekjøkkener i hele Norge. Og som Best Food-navnet indikerer: Kjøttet har topp kvalitet!

Vil øke og øke

– Målet vårt er at vi i 2017 skal nå en omsetning på 70 millioner kroner. Vi har 12 ansatte i dag, men vil trenge flere framover, forteller daglig leder av Best Food, Bilala Abubakarov.

– Neste år vil dere kanskje foredle så mye som 700 tonn med kjøtt?

– Vi håper det. Vi er i ferd med å igangsette produksjonen av mange nye produkter. Halal-markedet er stort og vokser kraftig. Og ikke bare blant muslimer. Vi ser at stadig flere etnisk norske etterspør halal-produkter, sier Best Food-sjefen til vestviken24.no.

- Vi stortrives her i Kodal. Det er barer seks-syv minutters kjøring fra E 18, sier Best Food-sjefen.

- Vi stortrives her i Kodal. Det er barer seks-syv minutters kjøring fra E 18, sier Best Food-sjefen. Foto:

Bilala Abubakarov flyktet til Norge fra krigen i Tsjetsjenia i 2002, 26 år gammel. Han er fortsatt russisk statsborger.

– Planen er å bli norsk, men jeg får aldri somlet meg til å gjøre det nødvendige papirarbeidet, sier han.

Etter flukten fra hjemlandet var Abubakarov på mottak i Bømlo i to og et halvt år. Det var lange år.

Bygd for kjøttforedling

– Men jeg bestemte meg raskt for å lære norsk, og mistet aldri håpet: Jeg følte at det var her jeg skulle være, og at alt skulle gå bra til slutt.

Og det gjorde det. Etter opphold på Sotra, i Drammen og i Sandvika, bor han nå med familie i Larvik. Kebabfabrikken Best Food ble startet sammen med en kamerat i 2009. Flyttingen til Kodal skjedde da fabrikken trengte mer plass, tidlig i 2013.

– Her har vi 1.100 kvadratmeter produksjonslokaler, i tillegg til administrasjon. Og lokalene er bygd for kjøttforedling.

Lokalene har tidligere rommet Spekebua, Vestfold Kjøtt og Holmens Mathus.

Selve utgangspunktet for Best Food er at alle produktene skal være halal, altså av dyr slaktet på muslimsk vis.

Kun halal

– Halal betyr egentlig «tillatt», forteller Abubakarov.

Bilala Abubakarov og en ferdig döner av oksekjøtt. Med nytt utstyr er tiden for å produsere en slik, redusert fra 15 til ett minutt.

Bilala Abubakarov og en ferdig döner av oksekjøtt. Med nytt utstyr er tiden for å produsere en slik, redusert fra 15 til ett minutt. Foto:

– For halalkjøtt er de viktigste reglene at dyrene ikke må være selvdøde, kjøttet må ikke komme fra svin og dyrene må være slaktet  av en muslim, i Guds navn. I forbindelse med slaktingen må dyret tømmes for blod. Gjenværende blod i kroppen påvirker smaken og holdbarheten.

Best Food slakter ikke selv, men kjøper kjøttet fra Nortura og norske importører av utenlandsk kjøtt. Nesten tre fjerdedeler av produksjonen er i dag såkalte döner, de store kebabrullene på mellom 10 og 50 kilo, som brukes på restauranter og gatekjøkken.

– Vi leverer döner av forskjellige typer kjøtt og marinert på flere forskjellige måter. Vanligvis selger vi dönerne rå, men vi kan også steke for kundene. Til en del butikker selger vi ferdig stekt kebabkjøtt, forteller Bilala Abubakarov.

– Salget til dagligvarebransjen er økende.

Nylig har Best Food utvidet produktspekteret.

Pølser og pålegg

– Vi er i gang med å lage pølser og pålegg. Vi vil også starte produksjon av raviolilignende produkter, altså deig med kjøtt inni. Vi tror det vil gi en stor salgsøkning i årene som kommer, sier Abubakarov.

– Er dere allerede Norges største halalkjøtt-bedrift?

– Jeg er ikke sikker, men det er nok i hvert fall ikke langt ifra. Målet er å være størst, sier han.

Abubakarov ønsker ikke å si noe stygt om konkurrenter eller kebabbransjen. Men det er en kjensgjerning at norsk kebab har variert sterkt i kvalitet.

– Vi lager bare kvalitetsprodukter. Döner skal inneholde litt løk og krydder, men våre dönere har 90–95 prosent kjøtt. Det er nok tre ganger så mye som i en del billig kebabkjøtt, kanskje mer.

Satser på dagligvarer

Bilala Abubakarov trives veldig godt i Kodal.

– Vi har store, kjempefine lokaler. Og selv om vi holder til ute på landet, er vi bare seks-sju minutters kjøring fra E18. Sentralt og fint, sier han.

– Hva er målet ditt hvis du ser noen år fram i tid?

– Drømmen er å bli storprodusent av pålegg til dagligvarebransjen. I løpet av tre-fire år bør vi ha en årsomsetning på ca. 100 millioner kroner, sier Bilala Abubakarov til vestviken24.no.

Artikkeltags