(Vestviken 24)

3. juni besøkte ordføreren bedriften på Korten, sammen med næringssjef Øystein Sandtrø og kommunalsjef Jan Ronald Eide i Tønsberg kommune.

- Vi ønsker å bli bedre kjent med kommunens næringsliv, og være en samtalepartner for dem, forteller næringssjef Øystein Sandtrø.

De tre har tidligere besøkt Findus i samme ærend. Neste ut er Henriksen Mekaniske AS.

Les også: Leter lokalt etter grønne løsninger

Les også: -Næringslivet har mye å lære av idretten

LES FLERE SAKER PÅ VESTVIKEN24.NO

Simulator for vindparker

Historien om WindSim er også historien om en atypisk Tønsberg-bedrift og en bransje som står som noe ukjent for Tønsberg-politikerne. Noe de heller ikke la skjul på.

Gründeren bak WindSim er Arne Reidar Gravdahl, som nå er teknisk direktør i selskapet. WindSim ble etablert i 1993, og Gravdahl kom da fra oljebransjen.

At han etablerte bedriften i Tønsberg hadde mer med personlig lokal tilhørighet å gjøre, enn bedriftsmessig strategi.

- Mot alle odds ble det Tønsberg, forteller Gravdahl.

Lokasjonen synes imidlertid ikke å ha vært en hidnring for utviklingen av bedriften:

I 1998 ble han og søsteren engasjert av NVE for å utvikle et vindatlas for Norge.

I 2003 skapte de den første simulatoren for vindparker.

- Simulatoren bruker historisk vindstatistikk for å beregne om det er lurt å sette opp en vindpark et gitt sted. Den finner ut hvor det er høyest vindhastighet og lavest turbulens, forklarer Gravdahl.

Gjennom dette skal simuleringen gi økt produksjon, samtidig som kostnader knyttet til vedlikehold reduseres.

I kundeporteføljen finner vi blant annet store aktører som Statkraft og E.On.

Ulemper har skapt fordeler

WindSims konkurransefordel ligger i at de benytter en langt mer avansert beregningsmodell enn de fleste av sine konkurrenter.

De kompliserte beregningene og modellene som simuleres kommer som en direkte konsekvens av å jobbe med vindkraft i Norge.

Ulemper for vindkraftbransjen i Norge har på mange måter blitt WindSims fordeler.

-Med mye fjell og vanskelig terreng har vi sett at vi må bruke avansert metodikk for å løse vindsimulering i Norge. Det skaffet oss blant annet innpass i markedet i Spania. Vi har tjent på det ved å alltid ligge langt framme i teknologisk utvikling, forteller Gravdahl.

Samtidig har det ikke bare vært enkelt å få markedsandeler i kraftmarkedet i Norge.

- Det er vanskelig å komme inn i markedet på grunn av vannkraftens posisjon, sier daglig leder Rømma.

-Lever godt i Tønsberg

Gravdahl og Rømma forteller at de stort sett er svært fornøyde med Tønsberg som tilholdssted.

- Vi lever og har det bra her. Vi har også plass til å vokse. Men det kunne vært interessant med en møteplass der det er mulighet for å bygge nettverk opp mot potensielle lokale investorer og møte andre innen samme bransje, sier Rømma.

Næringssjef Sandtrø viser til at det er noe de ønsker å jobbe for i kommunen:

-Det er interessant å se på muligheten for å både koble ulike bransjer og synliggjøre flere bedrifter innen samme bransje.

Regner med vekst framover

Spådommer for framtiden som WindSim forholder seg til viser at 15 prosent av energimarkedet i 2035 vil være vindkraft. Til sammenligning var prosentandelen for denne energiformen på 2 prosent i 2012.

Det får WindSim til å se lyst på framtiden.

- Vi har som mål å nærme oss driftsinntekter på 30 millioner i 2017. Vi har investert mye i teknologi og markedsutvikling. Vi regner med å kapitalisere på dette nå, sier Rømma.

Av de rundt 20 ansatte i selskapet, sitter halvparten i Tønsberg. WindSim har også avdelinger i USA og Kina. Sistnevnte trekkes fram som et svært viktig marked i framtiden.

- Kina byr på et stort marked, og vi har kontor med seks personer der. Samtidig har de mange av de samme behovene som Norge for simulering, med med mye fjell, viser Rømma til.