(Vestviken 24)

– Mange av våre oppdragsgivere etterlyser kandidater til sommeroppdrag, som helst skal besettes raskt. Utfordringen, spesielt i Tønsberg, er faktisk å få tak i nok kandidater til de ledige oppdragene, sier distriktssjef i Randstad, tidligere Proffice, Ragne Odberg Myrsve, til vestviken24.no.

Motivasjon og arbeidsmoral

– Det dreier seg mye om lager, produksjon og kundeservice, forteller seniorselgerne Camilla Østerud og Kari Andreassen i Randstad Tønsberg.

LES OGSÅ: Sommerjobb: – Følte at jeg var med i Idol

– Engasjementsperioden strekker seg gjerne fra juni og fram til skolestart, når bedriftenes faste ansatte er i ferie. Noen bedrifter har også behov for flere ansatte enn normalt om våren og sommeren, fordi produksjonen er ekstra høy på den tiden av året.

– Hvilke kriterier bør de unge ha for å være kvalifisert til disse oppdragene?

– Det viktigste er at de virkelig er motiverte og har god arbeidsmoral. Det skader heller ikke at de har noe arbeidserfaring, slik at vi kan sjekke referanser. Vi må jo kvalitetssjekke de vi sender ut i arbeid, sier Østerud og Andreassen.

 

Arbeidserfaringen kan altså gjerne være fra andre bransjer. De fleste som søker sommervikarer, tilbyr bedriftsintern opplæring i de konkrete vikariatene.

- Stikk innom

Fordi det i stor grad dreier seg om industrijobber, må man kanskje jobbe skift. Det kan innebære at det er vanskelig å komme på jobb til rett tid med offentlig transport.

– Har kandidatene tilgang til eget kjøretøy, kan det være en fordel, sier de to Randstad-selgerne som oppfordrer unge til å gå inn på randstad.no og laste opp CV snarest.

LES OGSÅ: Når vi skal ha arbeid: Beliggenhet er viktigst

– Da vil vi ta kontakt med dem. Men de kan også gjerne bare stikke innom oss etter å ha lastet opp CV-en. Mange har behov for vikarer nå!, sier Camilla Østerud og Kari Andreassen.

Randstad er et av verdens største bemanningsselskaper med over 36.000 ansatte i 39 land. I januar i år kjøpte selskapet konkurrenten Proffice. Slik fikk konsernet kontorer i blant annet Larvik og Tønsberg.

Torsdag besøkte en av Randstads internasjonale toppsjefer, Paul van de Kerkhof, Tønsberg-kontoret. Og han var ikke i tvil om at kjøpet av Proffice var en glimrende investering for å få tilgang til det nordiske markedet.

Mange ønsker vikariater

Randstad har nå kontorer i 19 norske byer, og en omsetning på over en milliard kroner.

Bemanningsbransjen tilbyr først og fremst korttidsengasjementer og vikariater. Randstad-ledelsen peker på at slike engasjementer for mange er inngangsporten til faste stillinger. Og det er fast jobb majoriteten av arbeidssøkerne ønsker.

Men bildet er i endring, påpeker van de Kerkhof og Randstads norske toppsjef, Eivind Bøe.

– Faktisk ønsker så mange som fire av 10 av våre kandidater å være vikarer. De ønsker et mer fleksibelt liv enn det som tidligere var vanlig, kanskje fordi de vil tilbringe mer tid sammen med barna, kanskje fordi de innimellom vil kjenne på utfordringene en ny jobb kan gi, kanskje fordi de ønsker å kunne reise bort noen måneder innimellom, sier Eivind Bøe.

Og van de Kerkhof er krystallklar på hva som er den absolutt største utfordringen for europeisk arbeidsliv framover:

– I 2030 vil Europa mangle 30 millioner mennesker for å holde økonomien vår oppe. Vi må ha klare systemer for integrering og åpne grensene enda mer for immigrasjon, sier han til vestviken24.no.