Gå til sidens hovedinnhold

Nordmenn jobber mindre enn for fire år siden

Artikkelen er over 4 år gammel

– Det er potensielt en bombe under velferdsstaten, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

(Vestviken 24)

Beregninger fra Finansdepartementet viser at arbeidstiden har falt med tre dagsverk per nordmann siden forrige stortingsvalgår.

– Vi er i ferd med å legge bak oss en fireårsperiode hvor forskjellene øker, budsjettunderskuddet er rekordstort og hvor vi har den laveste andelen i arbeid på over 20 år. Det er potensielt en bombe under velferdsstaten, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Klassekampen.

Tre fulle dager

Tallene viser at det i 2013 ble arbeidet 1.006,4 timeverk per innbygger i aldersgruppa 15–74 år. I 2017 anslår departementet at arbeidstimene per innbygger vil ha sunket til 983,9 timer. Det utgjør tre fulle arbeidsdager.

For å fylle det anslåtte gapet mellom framtidige inntekter og utgifter, må det arbeides 1.116 timer per innbygger i 2060. Det er tre og en halv arbeidsuke mer enn i dag.

Departementet skisserer mulige forbedringspunkter som å få arbeidsledige i jobb, en økt sykelønnsordning, en reduksjon i uføretrygden, få flere innvandrere i jobb og få alle kvinner som jobber deltid til å jobbe fulltid.

Høy oljepris

Statsminister Erna Solberg (H) sier de rødgrønne tidligere surfet på en høy oljepris.

– Støre kommer ikke til å oppleve å kunne gjøre det igjen. Det som trengs er en omstillingspolitikk, og det har denne regjeringen levert, både for norsk næringsliv og offentlig sektor, sa statsministeren tirsdag. (ANB-NTB)