Gå til sidens hovedinnhold

1. juli endres lovverket – nå må bedriftene lage egne rutiner for varslere

Artikkelen er over 4 år gammel

Fra og med 1. juli skal alle bedrifter med flere enn fem ansatte ha varslingsrutiner på plass.

(Vestviken 24)

– Kriteriene for varsling videreføres, men med noen presiseringer og endringer, sier leder i LOs juridiske avdeling, Atle Sønsteli Johansen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Lørdag 1. juli trer en rekke justeringer i arbeidsmiljøloven i kraft. Blant annet er reglene for varslere som varsler om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen blitt oppdatert.

Det er i hovedsak tre nye regler som er viktige for norske arbeidstakere:

  • Nå skal også innleid arbeidskraft ha rett til beskyttelse om man varsler om ukorrekte forhold på arbeidsplassen.
  • Alle bedrifter med fem eller flere ansatte skal ha varslingsrutiner på plass.
  • Varsleren skal ha rett til å være anonym om man varsler til offentlige myndigheter.

LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO

Innleide ansatte

– Innleie blir mye brukt i deler av det norske arbeidslivet, blant annet i bygg og anlegg. For innleide ansatte har det tidligere vært litt uklart om de er beskyttet av varslingsinstituttet. Nå har loven fått en bredere definisjon. Det er bra for å synliggjøre at også innleide er omfattet av vernet. Men det betyr ikke nødvendigvis at det er så enkelt å si fra i praksis, sier forskningsleder i Fafo og ekspert på varsling, Sissel Trygstad.

Også retten til anonym varsling blir gjort tydeligere.

NHO tar altfor hardt i når de kaller dette en byråkratisk ordning.

Atle Sønsteli Johansen, leder i LOs juridiske avdeling

 

– Det står i lovbestemmelsen at det alltid skal være forsvarlig å varsle til tilsynsmyndigheter. Det at det nå ettertrykkelig blir fastsatt i bestemmelsene at man har rett til å være anonym når man varsler til tilsynsmyndighetene er en forbedring, sier Fafo-forskeren.

LES OGSÅ: Avdekket lovbrudd hos 4 av 10 bedrifter med midlertidig ansatte

Anonym varsling

Sønsteli Johansen i LO mener det er åpenbart hvorfor man nå presiserer at innleide arbeidere har samme rettigheter til varsling som alle andre.

– En innleid arbeidstaker er underlagt styring fra innleieselskapet, ikke egen arbeidsgiver. Da er det merkelig om en innleid arbeider som utfører samme arbeid som en fast ansatt ikke skal ha samme rett til å varsle om brudd på for eksempel HMS-regelverket, sier han.

Trygstad i Fafo minner også om at alle bedrifter med flere enn fem ansatte skal ha på plass rutiner om varsling når loven trer i kraft lørdag.

Saken fortsetter under bildet.

 

– Det blir obligatorisk med rutiner for varsling på arbeidsplasser med flere enn fem ansatte. I dagens bestemmelser står det at man skal ha rutiner bare dersom forholdene tilsier det. Forskning viser at varslingsrutiner virker positivt inn på varslingsprosessen, så det er bra at det blir obligatorisk, selv om hvordan disse er utformet selvsagt vil ha betydning, sier hun.

LES OGSÅ: Det paradoksale lederskapet

NHO kritiserer

Selv om det nye regelverket fikk flertall i Stortinget i mai, har ikke regelendringene kommet uten kritikk.

I sitt høringssvar til Stortinget mente NHO at reglene om at alle bedrifter med flere enn fem ansatte skal ha varslingsrutiner på plass var en i overkant byråkratisk ordning.

Det poenget ser ikke LO.

– Varslingsrutinene kan gjøres standardiserte, og jeg vil tippe at NHO som en stor arbeidsgiverorganisasjon kan bistå sine medlemmer i hvordan disse rutinene skal se ut. NHO tar altfor hardt i når de kaller dette en byråkratisk ordning, sier Sønsteli Johansen.

I de nye reglene blir det også presisert at varsling av kritikkverdige forhold er ønskelig.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.