– Særlig de tre-fire siste årene har det vært en formidabel vekst i interessen for brettseiling i Norge, sier Fredrik Føyen, der han står klar til å ta imot sju damer som skal prøve brettseiling for første gang.
Føyen er utdanningsansvarlig i Norsk Brettseilerklubb og instruktør i Learn2Windsurf, og startet selv med brettseiling for 15 år siden, i en alder av 13.
– Faren min var en av de første som holdt kurs på 80-tallet, og onkelen min var den første som importerte brett. Jeg har faktisk hatt en deltaker på ett av mine kurs som hadde vært på pappas kurs den gangen, sier Føyen.
Verdenstoppen
For på 80-tallet var brettseiling, eller windsurfing som det også kalles, virkelig stort. Flere nordmenn hevdet seg i verdenstoppen, blant annet ble Jorunn Horgen verdensmester hele seks ganger. På 1990-tallet dalte interessen.
– Nå begynner vi å hevde oss internasjonalt igjen, og har fått noen juniorer i verdenstoppen, sier Føyen.
Enklere utstyr
For folk flest er kanskje den viktigste endringen i sporten at det har kommet brett som er enklere å håndtere for nybegynnere.
– Brettene er blitt bredere og mer stabile, og dermed er det mye lettere å holde balansen, sier Føyen.
Prisen er også overkommelig for mange, ifølge Føyen får man en komplett pakke med brett og seil for rundt 12.000 kroner.
– På 80-tallet var brettseiling en krevende sport, sier daglig leder i Learn2Windsurf, Siri Halle.
– Nå får kursdeltakerne mestringsfølelse allerede første kurskveld, mener hun.
Kvinner og menn
Learn2Windsurf har tilbudt kurs siden 2012, og har ifølge Halle i hovedsak to typer kunder: De som prøvde brettseiling på 80-tallet og som nå vil prøve igjen, og yngre folk som vil prøve for første gang. Omtrent like mange kvinner som menn deltar på kursene. Denne kvelden imidlertid kurset forbeholdt damer.
– Jeg padler kajakk, men hadde lyst til å prøve noe nytt, sier deltaker Siri Nærland.
– I kajakken må man jobbe mot vinden, så jeg ville prøve en sport der man i stedet kan jobbe med vinden og tenke "hurra, det blåser!", sier hun.
Viktig tørrtrening
Akkurat denne kurskvelden er det imidlertid unormalt mye vind for Indre Oslofjord. Og der vind er velkomment hos erfarne brettseilere, skaper det ekstra utfordringer for dem som skal prøve brettet for aller første gang. Etter å ha ålt seg inn i trange våtdrakter, må deltakerne lære riktig bæreteknikk for ikke å få seilet rett i fleisen på vei ned mot stranda.
– Pass på å holde masta mot vinden, sier Føyen.
Vel nede på stranda skal deltakerne bokstavelig talt tørrtrene.
– Den mest effektive måten å lære på er å trene på land først, sier instruktøren, og viser hvordan man setter seil og brett sammen, og deretter trimmer seilet etter vindforholdene. Så får deltakerne øve på å dra seilet opp og posisjonere det riktig i forhold til vinden.
– Det vanskeligste når man lærer brettseiling, er kanskje å forstå vinden, sier Føyen.
Denne kveldens pålandsvind gjør det for eksempel umulig å seile i en rett linje utover. Til gjengjeld slipper han å bekymre seg for at kursdeltakerne skal forsvinne av gårde.
– Er det fralandsvind, har vi med båt. Det hender vi må ut på fjorden og hente folk, sier han.
Først må imidlertid deltakerne ut i vannet, opp på brettet og dra seilet opp, noe som ikke bare er enkelt selv om brettet er stabilt og seilet lett. Gradvis klarer deltakerne å reise seilet og få brettet av gårde – med både én og ti dukkerter underveis.