Gå til sidens hovedinnhold

– Voldsutsatte kvinner opplever ofte å stå aleine etter endt opphold på krisesenter. Dette vil vi gjøre noe med!

Artikkelen er over 1 år gammel

Vold mot kvinner er en av våre store likestillingsutfordringer. Derfor jobber Norske Kvinners Sanitetsforening for nulltoleranse mot vold.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Voldsutsatte kvinner opplever ofte å stå aleine etter endt opphold på krisesenter. Manglende sosialt nettverk og støttespillere øker risikoen for at kvinner går tilbake til overgriper. Dette vil Sanitetskvinnene gjøre noe med, også her i Vestfold.

N.K.S. Vestfold og Telemark-Øst har inngått samarbeid med Krisesenteret i Vestfold og startet opp med basisaktiviteten Ressursvenn.

Hva er ressursvenn?

Ressursvennen skal veilede og støtte en voldsutsatt kvinne når hun skal reetableres i samfunnet etter et bo opphold på krisesenteret og har et avklart forhold til voldsutøver

Som ressursvenn møter du den voldsutsatte 2-4 ganger i måneden, noen timer om gangen. Aktiviteten er basert på den voldsutsatte kvinnens behov, det kan være å gå tur sammen, ta en kopp kaffe eller bistå med praktisk hjelp. Det handler om å være et medmenneske.

For å bli ressursvenn må du være over 25 år. Du må gjennomgå et obligatorisk kurs i vold i nære relasjoner, framvise politiattest og bli godkjent før det kan bli en kobling med en voldsutsatt.

Trenger ikke være medlem i en sanitetsforening.

I januar ble det første kurset avholdt i regi av N.K.S. Vestfold og Telemark-Øst. Det ble avholdt kurs i Holmestrand nå i september hvor 7 interesserte kvinner deltok. Vi har fem ressursvenner klare for kobling fra Sandefjord og Holmestrand. Håper på flere fra siste kurs som vil bli godkjente ressursvenner.

For å ha basisaktiviteten må det være gruppeledere. I Vestfold har vi to, en i syd fylket og en i nord fylket. (tidligere Vestfold). Det er Berit Sveberg fra Holmestrand Sanitetsforening og Unni Stangvik fra Nanset Sanitetsforening som er gruppeledere hos oss.

Gruppelederens oppgave er å følge opp ressursvennene og holde kontakten med krisesenteret.

Gruppelederne vil ha tett oppfølging av prosjektleder Trine Munkvold Lindset i N.K.S. Det er hun som er kursleder når det avholdes kurs sammen med representant fra Krisesenteret.

N.K.S. Vestfold og Telemark-Øst er glade for at vi er i gang med aktiviteten og kan gjøre en forskjell for de voldsutsatte. Lokalforeningene vil bli registrert med basisaktiviteten Ressursvenn, men fram til fylkesårsmøtet i 2021 er aktiviteten forankret hos fylkesstyret.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.