Litt over klokka 3 natt til mandag opplyste Thomas Cook selv på sine nettsider at forhandlingene med den britiske staten om en avtale for rekapitalisering av selskapet hadde brutt sammen. Fra det øyeblikket var selskapet teknisk sett konkurs, og det går derfor mot en styrt avvikling av selskapet.

I Norge er Ving heleid av Thomas Cook. Søndag kveld opplyste informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving til E24 at 9.156 nordmenn er på reise med flyselskapet på ulike destinasjoner i hele verden.

– 8.685 av kundene er på tradisjonelle charterreiser. De fleste er i Middelhavsområdet i land som Hellas, Tyrkia, Bulgaria, Albania og Spania, uttalte hun til NTB søndag kveld.

Fly innstilt mandag

For hele Ving Norden er 34.460 reisende rammet av konkursen, opplyser Ving Norden som har hovedkontor i Sverige. Alle flyginger med selskapet Thomas Cook Airlines Scandinavia vil mandag bli innstilt, noe som vil berøre direkte 458 nordmenn som enten skal hjem eller reise ut på ferie.

I alt blir over 6.000 mennesker i Norden direkte berørt av konkursen mandag.

– Helt til det siste har vi forsøkt å sikre våre reisendes flyreiser, men har innsett at det ikke er mulig og vi har derfor inntil videre måttet innstille alle avganger mandag, sier konsernsjef Magnus Wikner, for Vinggruppen i Norden på selskapets svenske nettsider.

– Vi beklager virkelig situasjonen som har oppstått og de besvær dette vil medføre for våre kunder, skriver Wikner.

Reisegaranti

Hva som nå vil skje med disse reisende, var ikke avklart ved 5-tiden natt til mandag. Informasjonssjefen i Norge svarte ikke NTB på gjentatte henvendelser etter at konkursen var et faktum.

På Vings norske nettsider opplyses det fremdeles til at selskapet er i sluttfasen av en rekapitaliseringsprosess og henviser til ordningene som det norske Reisegarantifondet tilbyr. Det var ved 5-tiden mandag morgen fremdeles mulig å bestille reiser på de norske nettsidene.

Ved en konkurs kan kunder søke om erstatning hos Reisegarantifondet på deres nettsider ved å legge fram reisedokumenter og kvittering på betalt reise.

(©NTB)