Lasse Kokvik (49) hadde allerede et par liv bak seg i mediebransjen da han kom hjem til Horten for å drive restaurant. I en verden der toppledere kommer og går som jenter i en Di Derre-sang, er sju år i direktørstolen til TV3 og Viasat 4 etterfulgt av seks år i tilsvarende posisjon hos selskapet bak Radio Norge, Radio 1 og Radio Rock, smått imponerende.

Nå har han bestemt seg for å begynne å jobbe.

– He-he, jeg sier det litt på fleip. At jeg sluttet i mediebransjen for å begynne å jobbe. Men det føles litt sånn innimellom, sier Lasse til Gjengangeren.

LES OGSÅ: Marlen har drevet butikken i Horten sentrum i åtte år – nå har hun bestemt seg for å selge den: – Det er vemodig

Familiemiddag på jobben

Det er to år siden han åpnet dørene på Redninga, i serveringslokalene i det tidligere Redningsmuseet. Mannen fra Nykirke hadde flyttet hjem og tenkte at dette var et godt tidspunkt å starte restaurant. Pandemien var tilsynelatende på hell.

– Så ble det jo ikke sånn. Pandemien fortsatte og det har vært en krevende start. Men vi klager ikke, det er likt for alle. Og jeg har fortsatt kjempetro på konseptet, sier 49-åringen.

Han jobber fremdeles praktisk talt døgnet rundt for å få det til, og er forberedt på at det skal være sånn en god stund framover, også. Det har hendt mer enn en gang at kona Kristin og datteren Marte (16) har tatt turen fra eneboligen på Rørestrand til restauranten for å få litt familietid.

– Ja, det er nok sånn. Det er perioder vi må spise her hvis vi skal spise middag sammen. Men skal du lykkes som gründer må du være forberedt på at det er mye arbeid, og du må bidra med det meste selv. Jeg hadde ingen illusjon om at det skulle være lett å starte opp i restaurantbransjen, og målet mitt er ikke å jobbe mindre. Men kanskje jobbe mer med de riktige tingene. Det er for eksempel sikkert andre som er bedre til å servere enn meg, og derfor er det hensiktsmessig å ansatte noen til det. Men i en startfase må man tenke økonomi hele veien, sier Lasse.

Lasse i bua

Allerede som guttungen løp han i beina på faren sin, Roar i Bua, på Honnørbygga i Tønsberg. Her plukket han opp et og annet triks, og en og annen oppskrift.

– Jeg har lært mye av ham. Og vi har retter på Redninga jeg har hentet derfra. Jeg tilbrakte mye tid der, både i helger og ferier, forteller han.

Men Lasse fikk også tid til å ta på seg andre oppgaver. Han var for eksempel avløser på et par av gårdene i hjemtraktene, og han var DJ på Funkytown på Nykirke. Så ble det lokalradio.

– Det var to radiostasjoner i Horten den gang. Det var Horten Nærradio og Radio Horten, jeg tror begge mener at de var den første. De delte frekvens, men ingen ting utover det. Jeg var så heldig at jeg fikk vært innom begge to, erindrer den tidligere mediesjefen.


Mediemann

Lokalradioen ble starten på mediekarrieren for både Lasse og barndomskompisen Espen Aas – i dag profilert NRK-programleder. Men mens Espen har markert seg foran kamera, jobbet Lasse bak.

– Jeg er utdannet markedsøkonom, og jobbet tett med en nyetablert TV-kanal som het ZTV med diplomoppgaven min. Denne relasjonen gjorde at jeg begynte som juniorselger for medieselskapet Kinnevik etter studiene. Derfra jobbet jeg med oppover i systemet til å bli administrerende direktør. Det er en reise jeg er stolt av, sier Lasse.

Selv om det ikke er så mange år siden, var det et ganske annet TV-marked enn i dag. Det var fire store TV-kanaler, NRK, TV2, TVNorge og TV3, og Lasse var altså sjef for en av dem.

– Det var noen veldig spennende år. Mange personligheter og mange gode minner. Og veldig hektisk. Jeg hadde mye mindre tid til familien da enn nå. Den gang hadde jeg ofte forlatt huset før de andre sto opp og kom hjem etter at de hadde lagt seg. Med utenlandske eiere og samarbeidspartnere ble det veldig mye reising. Så selv om det på mange måter var en veldig fin tid, som jeg ikke ville vært foruten, savner jeg det på ingen måte i dag. Jeg føler at jeg er på rett sted nå, sier 49-åringen.

Radio

Etter årene i TV gikk turen til radio.

– Jeg hadde egentlig begynt å investere litt apper og ny teknologi. Men så ringte min gamle konkurrent, den tidligere TVNorge-sjefen Harald Strømme. Han ville gjerne ha meg til å lede radiosatsingen til SBS. Og sånn ble det, forteller Lasse.

Og sånn var det helt fram til sommeren 2019. Historien er velkjent i mediebransjen. Først et eierskifte, så et sjefsskifte.

– Jada, det er en del av gamet. Jeg har ingen ting å klage på.

– Men du fikk kanskje lagt deg opp litt penger?

– Jeg fikk i alle fall lagt meg opp nok til å kunne etablere og drive Redninga gjennom pandemien. Spør du meg om det var et godt valg å gå fra næringslivet i Oslo til restaurantbransjen i Horten, så svarer jeg ja. Men spør du lommeboka mi er svaret definitivt nei, humrer den tidligere medietoppen.

Solgte båten

Humringen går over til høy latter når vi i et ubetenksomt øyeblikk kommer i skade for å spørre ham om hva han gjør på fritida.

– Fritid? FRITID???!!!

– Du har kanskje ikke så mye fritid, nei …

– Veldig lite. Jeg hadde en båt, med båtplass rett nede på brygga her. Jeg er veldig glad i å være på sjøen, og tenkte det ville være perfekt å bare kunne rusle fra jobb og sette meg i båten. Men jeg fikk jo aldri brukt den. Så nå er den solgt, og jeg angrer ikke på det. Da slipper jeg å gå rundt å ha dårlig samvittighet for at den ikke blir brukt.

I år skal han imidlertid på «ferie». Grunnen til anførselstegnene er at i tillegg til kona og datteren, er laptopen også med. Det kommer til å bli noen timer foran den.

– Jo, men det går fint. Vi skal en tur til Spania, og det gleder jeg meg veldig til. Nå er maskineriet på Redninga etter hvert såpass velsmurt at det kommer til å gå fint uten meg. Og i vår digitale tidsalder er der det ikke noe problem å gjøre kontorarbeidet fra Spania.

Skal vokse

Man skulle kanskje tro at en mann som har holdt et såpass høyt tempo gjennom hele sitt yrkesaktive liv har en drøm om å senke skuldrene og puste ut. Men sånn er det ikke. Når vi ber ham kikke noen år inn i krystallkula ser han ikke seg selv i horisontalen med en paraplydrink.

– Da tenker jeg at konseptet Redninga, med restaurant, selskapslokaler og kulturscene, er godt etablert her i Horten, og at vi også har etablert oss flere andre steder langs kysten.

– Så Redninga skal vokse seg større?

– Ja, planen er flere restauranter i det vi kaller nærområdet. Altså langs kysten i Vestfold og Østfold. Jeg tror ikke det er snakk om mange årene før vi har fått det til, røper gründeren.

Ser bare framover

I en bransje som er preger av forrett, hovedrett og skifterett har han ikke en gang vært inne på tanken om å mislykkes.

– Fordelen med å ha startet opp under pandemien er at vi ennå ikke har noe normalår å se tilbake på. Jeg hører jo i bransjen at mange er litt bekymret. For selv om det selvsagt er strålende tider sammenlignet med hvordan det var under pandemien, er ikke samfunnet helt tilbake til der vi var før koronaen kom. Men for oss er dette første normalår, så vi ser bare framover, vi.

Det gamle Redningsmuseet er ikke klart for museum.