Gå til sidens hovedinnhold

Vil Nei til EU risikere strømløse stikkontakter?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

De høye strømprisene vi har hatt i år skyldes først og fremst en begynnende energikrise. Svaret på det er ikke mindre samarbeid, men mer. At Nei til EU vil kraftutvekslingen med resten av kontinentet til livs, vitner om to ting. 1) At de ser sammenhenger som ikke eksisterer og, 2) At de er villig til å risikere strømløse stikkontakter på vinterstid.

Samtlige eksperter er enige om at årets ekstraordinære strømpriser har en sammensatt grunn, men påvirkes blant annet av at det har vært tørt i Norge, vindstille på kontinentet og høye gasspriser. Likevel virker det som at noen mener EU eller Acer sitter med en spak og styrer strømprisen som de selv finner det for godt. Det er selvsagt feil.

Det er også feil at vi blir pålagt å eksportere strømmen vår til EU eller andre land utenfor EU. Og med tanke på at Norges nyeste utenlandskabel går til Storbritannia, som ikke er med i verken EU eller Acer, er det også vanskelig å forstå hvorfor en utmeldelse av Acer skulle være løsningen. Eksport av strøm er noe vi gjør fordi vi svært ofte har et kraftoverskudd her til lands, og det er også noe vi tjener godt på. Likevel eksporterer vi kun når vi har mye strøm til overs, og tallene er klare på at Norge ikke har hatt en høy eksport av kraft i år – vi har faktisk eksportert mindre enn de fleste år siden 2013. Vi kan altså trygt slå fast at det ikke er noen sammenheng mellom dagens høye priser og mengden kraft vi eksporterer.

Gjennom brede politiske vedtak har vi knyttet vårt strømnett tett til resten av det europeiske nettet. Det gir ikke bare økonomisk vinning, men er også helt nødvendig for en sikker forsyning av strøm i de periodene i løpet av året hvor vi trenger å importere strøm. Kutter vi kablene og eksporten nå, kan vi selvsagt ikke forlange å importere strøm fra resten av Europa på vinterstid. Selvsagt kan vi diskutere om vi kan bli selvforsynte på strøm. Det er likevel en fjern utopi.

Finansieringen av en slik storstilt utbygging vil komme til å kreve en langt høyere nettleie som kommer til å svi mer enn dagens priser.

Samfunnets forbruk av strøm har alltid gått i bølger over årstidene, men fremover vil også produksjonen svinge mer enn tidligere. Vi er i en energikrise, hele samfunnet skal elektrifiseres, og det skal brukes strøm på ting som aldri før har krevd strøm. For å ta unna det økte forbruket skal verden bygge ut kraftverk som stort sett er avhengig av en spesifikk type vær. Når forbruket går opp og produksjonen blir mindre pålitelig, er det simpelthen uansvarlig å bygge ned mulighetene vi har for strømutveksling.

Å kutte utenlandskablene setter i beste fall norske lommebøker i fare, og i verste fall kan vi risikere perioder uten strøm i kontaktene.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.