Gå til sidens hovedinnhold

Vil ikke utelukke koronapass i Horten: – Man skal aldri si aldri

Dette sier kommuneoverlege Niels Kirkhus om de nye nasjonale tiltakene.

Regjeringen vil gi kommuner anledning til å innføre krav om koronapass. Det kan gjelde dersom man har tenkt å delta på en konsert, teaterforestilling, idrettsarrangementer eller hvis man har tenkt seg ut på byen.

Det blir også innført krav om at uvaksinerte som er nærstående til noen med påvist koronasmitte skal teste seg. Det gjelder både nærstående som har koronasyke i sin egen husstand og for eksempel kjærester til noen som har fått påvist smitte.

LES OGSÅ: Dette er de nye koronatiltakene: – Uvaksinerte får plikt til å teste seg

Krever ressurser

– Når det gjelder tiltak som handler om å begrense folks gjøren og laden er det ingen umiddelbare planer om det, sier kommuneoverlege Niels Kirkhus. – Det er fordi vi ser at de fleste blir smittet hjemme. Noen blir smittet på skolen og noen få blir smittet på arbeidsplassen. Men man skal aldri si aldri.

– Hva skal til for at det kan bli aktuelt å innføre koronapass også i Horten?

– Vi gjør en vurdering fra dag til dag, og da mener jeg en totalvurdering av hele situasjonen. Også i Horten har vi hatt økende smitte, men vi er mer opptatt av hvilke konsekvenser dette har for helsevesenet, og ikke fullt så opptatt av selve tallene.

Kirkhus ser det som en fordel at det nå kommer krav om at uvaksinerte nærkontakter til smittede får plikt til å teste seg hyppig.

– Når det gjelder folk som bor i samme husstand som en som er smittet, ser vi at både vaksinerte og uvaksinerte kan bli smittet. Særlig hvis du er uvaksinert er sjansen svært stor for å bli smittet, med mindre den syke bor på en egen hybel eller noe tilsvarende – og selv da kan man risikere å bli smittet. Slik det har vært den siste tida kan vi bare oppfordre husstandsmedlemmer til å teste seg. Et pålegg kan kanskje kreve mer ressurser fra kommunens side, men hvis effekten er at det blir mindre smitte er det verdt det.

LES OGSÅ: Fortsatt rekordsmitte. Et flertall vil ha nye tiltak og økt munnbindbruk

Smarte folk i Horten

Nå er det også bestemt at alle over 18 år får tilbud om en oppfriskningsdose med koronavaksine.

– Er kommunen rustet til å vaksinere hele den voksne befolkningen enda en gang?

– Ja, det får vi til.

– Tror du oppslutningen blir like stor denne gangen?

– Ja, vi har ikke fått noen signaler om at folk er mindre interesserte i å slutte opp om vaksineprogrammet nå, enn de har vært hittil. Jeg tror folk har innsett at vi må takle det som kommer når det kommer, og folk i Horten er smarte.

– Hva er forskjellen på en tredje dose og en såkalt oppfriskningsdose?

– Tredje dose er noe man gir til personer med spesielt sårbart immunforsvar, for eksempel mennesker som går på visse immundempende medisiner. En oppfriskningsdose er noe som gis til alle andre, minimum seks måneder etter at man fikk andre dose. Enn så lenge har vi ikke fått beskjed om det kan være aktuelt med en oppfriskningsdose også for dem som har fått en tredje dose fordi de har nedsatt immunforsvar.

Kommentarer til denne saken