Gå til sidens hovedinnhold

Videregående skole i Horten - konkurranse eller opplæring?

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Er videregående opplæring en konkurranse, eller et fellesskap om utdanning? Fellesnemnda for Vestfold og Telemark skal gi svar på dette allerede i mai. SV er tydelige. Hvor står våre venner i Arbeiderpartiet og Senterpartiet?

Opptak til videregående skole er en viktig sak i det nye Vestfold og Telemark. Først og fremst for ungdommen, som fortjener å vite om de skal ha rett til videregående opplæring i nærheten av der de vokser opp, eller om de allerede fra ungdomsskolen må belage seg på å konkurrere om skoleplassene.

Det er også viktig for lokalsamfunn og ansatte, fordi noen fagmiljøer er små og mer sårbare enn andre, og derfor mer utsatt for svingninger i søkertall. Er det få søkere til et tilbud ett år, kan det være vanskeligere å opprettholde dette tilbudet for elever som søker videregående året etter.

Hvordan skal vi ha det i nye Vestfold og Telemark fylke? Dette avgjøres i fellesnemnda allerede i mai. Men hvor står partiene? SV utfordrer de andre partiene i fellesnemnda for Vestfold og Telemark på deres standpunkt i denne saken. Hva mener Arbeiderpartiet er best sosialdemokratisk praksis i Vestfold og Telemark; konkurranse eller fellesskap? Hva mener Senterpartiet er best for å sikre skoletilbud nær folk; forutsigbare rammer for både eleven og skolen, eller at tilbudet kommer og går etter trender i søkertallene?

For SV er det viktig å sørge for et godt videregående skoletilbud over hele det nye fylket. Vi mener det er feil å sortere ungdom etter karakterer. Vi vil ikke sette skolene våre og ungdommen vår opp mot hverandre i konkurranse, men heller jobbe sammen for å skape et så godt fellesskap som mulig for alle innen videregående opplæring.

Skolene er ikke konkurrenter. De er kolleger. Videregående opplæring er ikke konkurranse om elevene. Eller konkurranse om skoleplassen. Det er et fellesskap som er til for elevene, og en trygghet om at utdanningen og opplæringa er like god, uansett hvor i det nye fylket du bor.

Friheten til å gå på skole er viktigere enn friheten til å konkurrere bort andres skoleplass.

Ådne Naper

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.