Gå til sidens hovedinnhold

– Vi trenger samarbeid for å lykkes

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den 23. mars 1962 ble Helsingforsavtalen underskrevet. Denne avtalen legger grunnlaget for nordisk samarbeid og kalles ofte for Nordens grunnlov. Da koronakrisen først rammet de nordiske landene i 2020 valgte Sverige en annen strategi for å håndtere pandemien enn de fleste andre land i den vestlige verden.

Siden da har Sverige både blitt applaudert og kritisert om hverandre for deres alternative strategi. Poenget her er ikke å kritisere Sveriges koronastrategi, men snarere peke på at alle de nordiske landene driver lenger fra hverandre.

Sverige går en annen vei når det gjelder den pågående pandemien, Norge og Island er utenfor EU, og Sverige og Finland er utenfor NATO. Ingen av disse valgene er mer riktige enn andre, men er med på å drive kiler mellom de landene som i 1962 ble enige om at tettere nordisk samarbeid er en god ting.

Det siste året har vi derimot sett de strengeste reiserestriksjonene mellom nordiske land siden det nordiske samarbeidet ble opprettet. Samtidig bryter vennskapsbysamarbeidet sammen i samtlige norske kommuner grunnet kommunal og regional omstrukturering. Norden driver fra hverandre, det er dessverre et faktum.

I år er det stortingsvalg i Norge og landets kurs skal stakes ut for de neste fire årene. Jeg håper derfor at både politikere og velgere tenker på dette når de går til valgurnene i høst.

Passer vi ikke på nå kan forholdet mellom de nordiske landene forbli skadet i lang tid og det er ikke noe vi trenger nå. Norge er kanskje et rikt land, men vi er også små. Vi trenger samarbeid for å lykkes i fremtiden og ingen er nærmere enn våre naboland. La oss derfor ikke henge oss opp i hva som skiller oss, men se på hva som kan bringe oss tettere sammen. Håper alle fikk en god Nordens dag.

Victor I. Backe, Foreningen Norden Horten

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.