Gå til sidens hovedinnhold

Vi trenger et levende sentrum!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Horten har mye å by på av både kultur og vakker natur.

Nærheten til sjøen, kort reisevei både til Oslo og til andre siden av fjorden, og utbygging av boliger, gjør Horten til et attraktivt alternativ sted å bo dersom man velger å flytte til et nytt sted. Men, det er noe jeg ikke helt forstår.

Mens andre småbyer i Vestfold og langs kysten myldrer av små nisjebutikker og lokale små perler, ser det ut til at Horten kommune fokuserer på å fremme kjøpesentrene. Det er vel og bra, men vi ønsker vel et mer tiltalende sentrum også?

Som tilbakeflyttet Hortenser og helt nyetablert i handelstanden i Horten, tenkte jeg at Hortens hovedgate, Storgata, var et fint sted å satse. Nå er jeg mer usikker. Storgata er tydeligvis ikke lenger den gata den var da jeg flyttet herfra. Da var det klesbutikker, parfymerier, urmaker, gullsmed og mange koselige butikker over alt.

Det er heldigvis flere flotte butikker som fremdeles eksisterer, men både de, og selve Storgata har blitt nedprioritert når det gjelder satsing og markedsføring av næringslivet i byen.

Jeg husker fra jeg var liten at desember var den flotteste tiden på året i byen vår. Storgata var nydelig pyntet, det var lystenning, nissetog, og en helt magisk stemning i sentrum. Det jeg ser i hovedgata vår i dag, er et heller trist syn. Med unntak av i butikkene og restaurantene som gjør en fabelaktig jobb med å pynte vinduene sine, sånn at byen skal se pen ut for alle som bor i byen.

Det er ingen hemmelighet at budsjettet i kommunen ikke er av det største når det gjelder både belysning og beplantning, men de som forvalter det vi har til disposisjon, kunne godt fordelt midlene vi har å rutte med litt bedre.

Mens det stråler av lys og juletrær i Apotekergata fra Storgata og ned til Sjøsiden, er det kun noen enkle stjerner som skinner svakt i selveste hovedgata vår.

Vi som bor her ser godt den fine utsmykkingen til jul i smågater ned til sjøsiden på våre ruslerunder i byen, men for de som kommer kjørende nedover eller oppover Storgata fra andre byer, er det ikke akkurat en julestemning i byen. Da må man i så fall rette blikket ned en liten sidegate.

Det er litt trist, for Storgata er jo selve hovedåren i byen. Det er gjennom Storgata vi har mest gjennomgangstrafikk av reisende. Hadde det ikke vært flott om vi kunne presentert oss litt bedre, og gitt et mer innbydende inntrykk til de som møter byen vår?

Kunne man ikke plassert noen av de mange lysende juletrærne som er brukt i Apotekergata, på fortauene oppover i Storgata, og i tillegg fått litt lys i de store trærne?

Man kunne for eksempel startet nederst ved torget, og gjort seg litt flid med å pynte opp gaten frem til Saxon King . Dette er som sagt kun et eksempel.

Hvis vi vil konkurrere med andre kommuner om å få flere innflyttere, bør vi satse på et mer levende sentrum. Et sentrum som har småbysjarm, og som er koselig. Holmestrands hovedgate ser forøvrig helt fantastisk ut i forhold til vår egen, og det er skikkelig irriterende.

Jeg er helt enig med Nicolas Cederby som utrykte sin bekymring i Gjengangeren i forhold til at Horten var en mindre attraktiv by å flytte til i forhold til flere av nabokommunene våre. Kanskje det har noe med hvordan vi presentere oss, markedsfører oss, og hva vi prioriterer som viktig i en by?

Etter at jeg åpnet den lille butikken min, har alle de hyggelige kundene som har vært innom uttrykt en stor glede over at det finnes små nisjebutikker i byen som er litt annerledes. Jeg har blitt utrolig godt tatt i mot av alle, noe jeg setter enormt pris på. Men det de ofte sier, er at de håper det kommer til å gå bra, og at jeg tøff som tør å satse på å drive butikk i Horten fordi mange velger å handle andre steder. Som for eksempel Tønsberg.

Det jeg lurer på da, er hvorfor er det sånn? Man kan jo stort sett få nøyaktig samme de samme varene her?

Torgeir Lorentzen oppfordret her om dagen folk i Horten til å handle lokalt, og jeg vil herved gjøre det samme.

Vi kan ikke klage på at det ikke finnes nok tilbud i Horten i form av butikker og restauranter hvis vi ikke bruker de vi allerede har.

Gjør vi ikke det, vil det bli rimelig få ildsjeler som klarer å overleve etter hvert, og da vil byen bli like tom som en forlatt westernby. Da spørs det hvor mange som ønsker å flytte hit, eller bli boende.

Derfor hadde det vært hyggelig om man i kommunen også kunne prioritert å satset noen kroner på å lage et koselig og levende sentrum også i hovedgaten vår, selve fartsåren i byen vår, og ikke bare rundt kjøpesentrene.

Da hadde kanskje flere satt pris på å spasert i gata litt oftere, noe som igjen hadde hjulpet de små butikkene i byen som ikke er tilknyttet et senter.

Avslutningsvis ønsker jeg å understreke at Horten er en flott by å bo i! Jeg angrer ikke et sekund på at jeg flyttet hjem igjen. Men fordi jeg har vært borte en stund, ser jeg også på byen med friske øyne og et med nytt blikk. Jeg ser det enorme potensiale vi har som den vakreste byen i fylket vårt. Vi må bare ikke slutte å være kreative, tørre å satse, og ikke minst bruke de mange fine tilbudene vi har tilgjengelig.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.