Gå til sidens hovedinnhold

– Vi trenger bonden, og bonden trenger inntekt

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I år var «vårens vakreste eventyr», jordbruksforhandlingene, over på rekordtid. Partene kom knapt til forhandlingsbordet før det hele var over etter kun to døgn.

Norges bønder hadde store forventninger og en oppdemmet frustrasjon etter mange år med økonomisk stillstand. Det ekstremt dårlige tilbudet fra regjeringa, og manglende signaler på forhandlingsvilje fra statens side, gjorde at vårt forhandlingsutvalg ikke klarte å se realisme i å få til en avtale vi kunne skrive under.

KrF har vært landbruksgarantisten i regjeringen, og de har utholdende kjempet for landbruket i flere viktige saker de siste åra. Derfor var det ekstra skuffende for oss bønder at tilbudet var så dårlig, og det var sikkert ekstra skuffende for Olaug Bollestad at det ikke ble reelle forhandlinger.

Bruddet førte til aksjoner i hele Vestfold og Telemark. Lokale bønder var synlige med traktor-tog og plakater fra de største byene til den øverst bygd. Alle som var ute og aksjonerte ga samme tilbakemelding: -tommel opp og tut til støtte for landbruket! Det varmer! Uka etter bruddet viste en massiv støtte til norsk matproduksjon. Folk flest ga uttrykk for dette i sosiale medier, og ikke minst gjennom smil og vink når de kjørte forbi lokale bønder med «møkkatilbud» tapetsert over traktoren.

Noen kaller våre aksjonsformer for snille. Vi har oppnådd positiv oppmerksomhet, og vi tror det gjør vondt for de ansvarlige politikerne når de ser den massive støtten dette har utløst.

Bondeoppgjøret ble til et bondeopprør, godt hjulpet av en gruppe på Facebook som nå har over 44 000 følgere. Vestfold og Telemark Bondelag støtter bondeopprørets kamp for bedre inntekt til bonden. Økte inntekter står øverst på vår arbeidsplan. Inntektsgapet mellom bønder og andre grupper har blitt tydeligere de siste åra. Dette må tettes hvis unge bønder skal gå inn i næringa og tørre å ta de investeringene som er nødvendige i moderne matproduksjon.

Jordbruksoppgjøret skal behandles i Stortinget 16. juni. Vi regner med at regjeringa søker støtte hos FrP og har ingen forventinger om påplussinger i år. Matproduksjon er langsiktig, og vi må tenke framover. Bruddet i år er en tydelig fot i bakken. Det går feil vei! Nok er nok!

Landbruket er ikke til for bondens del. Vi har ikke åkre og beiter for at bonden skal ha et sted å tilbringe dagen sin. Vi produserer trygg mat til egen befolkning basert på de ressursene vi har i landet vårt. Dette er en samfunnssak. Det handler om hva vi skal spise! Det handler om hvordan lande skal se ut! Det handler om selvforsyning, mattrygghet og arbeidsplasser i hele verdikjeden.

Norge trenger bonden! Vestfold og Telemark trenger bonden!

Bonden trenger inntekt!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.