Bestemor fikk tretten barn, og ble enke da de minste var små. På gården far vokste opp spiste de opp maten sin. Det var aldri noen nød, men de var nøysomme. På søndagen fikk alle barna et halvt egg, og de voksne et helt. På bursdagen sitt fikk de et helt egg.

Kontrasten til velferdssamfunnet i dag er stor. Hver femte handlepose kastes. I gjennomsnitt kaster hver nordmann nær 85 kilo mat. Vi kan ikke fortsette sånn. Alle leddene fra produsent til forbruker må kaste mindre mat.

Regjeringen har allerede et godt samarbeid med matbransjen om å redusere matsvinn. Fem departement og 12 organisasjoner som representerer hele matverdikjeden fra primærnæringen til matindustrien kan vise til å ha redusert matsvinnet med ti prosent fra 2015.

Too good to go fungerer. Mange butikker har egne hjørner eller kasser med nedprisa mat på grunn av dato. Moren min sier at hun knapt har laget middag av annet enn nedsatt kjøtt i flere år. Hun bor i leilighet rett over en kjedebutikk og med 200 meter til neste. Hun er ikke alene om å følge med. Det er bra!

Likevel går matsvinnarbeidet for sakte. Derfor satte nylig landbruks- og matminister Sandra Borch og klima- og miljøminister Espen Barth Eide ned et matsvinnutvalg. Utvalget skal utrede tiltak for å halvere matsvinnet, inkludert en matkastelov så vi kan nå det offentlige målet om 50 prosents reduksjon av matsvinnet innen 2030. Utvalget er satt sammen av folk fra bransjen, forbruker- og miljøorganisasjoner, kommunal sektor og matsentralene.

Mat som ikke blir spist, er et stort ressurs- og miljøproblem. Reduksjon av matsvinn er også et av de billigste og mest effektive tiltakene vi har for å redusere klimagassutslipp.

Fra regjeringshold får vi med de store leddene i matvareverdikjeden. Men hva kan vi gjøre sjøl? Hva med å la det gå sport i å ikke kaste! Restemat kan gjerne bli del av en middag i uka. Resteomelett på lørdag, påleggsrester fra frysen på pizzaen og grøtrester i vaflene kan gjøre rester til fristende retter.

Det meste holder seg lengre enn vi tror, og smaksansen har vi fått for å bruke den. Utløpsdato på egg for eksempel er nå bare 28 dager på grunn av EØS-regelverk. Men dersom eggeskallet er helt og eggene oppbevares kjølig kan de fint holde seg godt opp mot fire måneder. Egg er forøvrig restematens beste venn, der den bidrar til arme riddere, gratenger, vafler mm. Restemat er sunn fornuft.

Senterpartiet blir gjerne kalt matpartiet, noe jeg liker godt. Derfor tar vi ansvar for at maten respekteres fra produksjon til den er spist opp.