Gå til sidens hovedinnhold

– Vi må hjelpe dem nå

Artikkelen er over 1 år gammel

En hel verden har de siste dagene sett forferdet på mens flyktningeleiren i Moria har stått i brann.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Norge har etter tragedien forpliktet seg til å ta imot 50 flyktninger. Det er et altfor lavt tall, som ikke tar innover seg et grunnleggende faktum: Omtrent 13.000 mennesker står nå uten hjem, og de gjør det i våre nærområder. I en slik kontekst framstår det norske bidraget underlig lavt. Horten Arbeiderparti krever at regjeringen lytter til signalene fra norske kommuner, og tar inn langt flere enn de 50 flyktningene de så langt har lovet.

Moria-leiren, slik vi kjenner den, burde ikke eksistert. Forholdene som flyktningene har levd under er uverdige og hører ikke hjemme i Europa. Men det er blant annet fordi Europa ikke har klart å finne en løsning som rettferdig fordeler byrdene ved å ha et stort antall asylsøkere på Schengens yttergrense at vi har fått en slik situasjon i Moria. Heller ikke Norge og regjeringen Solberg har gjort nok for å finne en god europeisk løsning. Når brannen nå rammer et overfylt Moria er det derfor vår plikt å tre støttende til for å hjelpe de som nå står uten hjem.

Den norske regjering kan stole på at norske kommuner er villige til å gjøre den jobben som kreves for å ta flyktningene fra Moria godt imot. De kan stole på at kommunene stiller opp for å gi husly og mat til mennesker som nå kun kjenner på fortvilelse. Og de kan stole på at det norske folk, slik Arbeiderpartiet kjenner det, er villige til å ta mot mennesker som har opplevd stor lidelse med varme. Det er med andre ord ingen grunn til å ikke straks ta imot langt flere enn 50 flyktninger.

Tragedien i Moria har vist med all mulig tydelighet hvilke forferdelige forhold mange flyktninger lever under, og hvor sårbare de er når tragedien rammer. Norge må nå vise oss som et land som er villige til å hjelpe på kort sikt, ved å ta imot langt flere enn 50 flyktninger. Men vi må og vise oss villige til å hjelpe på lengre sikt, ved å presse enda hardere på for å finne europeiske løsninger som gjør at et land slipper å bli stå alene med ansvaret for et så stort antall asylsøkere.

Bare gjennom å gjøre det unngår vi et nytt Moria.

Kommentarer til denne saken