Gå til sidens hovedinnhold

– Vi har ingen talenter å miste

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tenk deg at du har gode karakterer i matte, fysikk og kjemi, relevant arbeidserfaring og er kjempemotivert til å studere. Likevel kommer du ikke inn på ingeniørstudiet, fordi du har for dårlige karakter i gym og spansk, og linja har et helt urealistisk karaktersnitt. Det er realiteten for mange studenter. Og det vil Høyre gjøre noe med.

I dag er det skyhøye krav for å komme inn på det som ofte omtales som «prestisjestudier». På enkelte studier kreves det over 6 i snitt for å komme inn, noe som er nesten umulig for de aller fleste. Det fører til at hardtarbeidende og motiverte studentene må ta opp igjen fag fra videregående selv om de egentlig er ferdig, for å konkurrere mot det skyhøye karaktersnittet på drømmestudiet.

Det er talenter som kaster bort verdifull tid og resurser på å forbedre karakterer i fag de egentlig ikke trenger. Det er unødvendig. Derfor vedtok Høyres landsmøte å åpne for at universiteter og høyskoler i større grad kan bestemme opptakskriterier selv, og ikke bare basere opptaket på karakterer. Det er en etterlengtet seier for studentene.

I Danmark har man for eksempel en ordning som åpner for at universitetene kan holde av et visst antall studieplasser til søkere som ikke har gode nok karakterer for å komme inn på det studiet de ønsker. Søkerne i denne «kvoten» vurderes helhetlig basert på kvantitative og kvalitative vurderinger.

Vi mener denne opptaksmodellen er fremoverlent, innovativ og verdifull. Særlig når en studie av medisinstudenter ved Syddansk Universitet i Odense viste at studentene som ble tatt opp gjennom en «kvote» hadde lavere frafall og like gode karakterer som studentene som kom inn gjennom ordinært inntak.

Endringen av gradsforskriften som ble gjennomført av rgjeringen tidligere i vår var et steg i riktig retning. Den har åpnet for flere studieplasser på flere studiesteder, og gjøre det mulig for flere å komme inn på det studiet da ønsker. Men det er ikke nok.

Derfor mener Høyre at Norge bør gjøre som de fleste andre europeiske land, og gi universitetene og høyskolene mulighet til å velge studenter basert på relevante kriterier og ikke bare karakterer. Det vil gi flere talentfulle, hardtarbeidende og motiverte studenter muligheten til å følge drømmene sine og få utløp for sitt fulle potensiale.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.