Gå til sidens hovedinnhold

– Vi har alle et ansvar for å bekjempe netthets

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Netthets og sjikane av andre mennesker er et stor samfunnsproblem. Vi som bruker sosiale medier leser daglig kommentarer der folk blir omtalt på uakseptable måter.

Dette er et kjent problem i ungdomsmiljøene, men også blant voksne. Mange opplever hets fordi de er profilerte, står frem eller uttrykker meninger. Andre kan sjikaneres for å være den de er; på grunn av utseende, hudfarge, seksuell legning, livssyn, politisk ståsted eller noe helt annet.

Hver eneste dag finnes det veldig mange barn, unge og voksne som ikke har det bra på grunn av dette. Det går også ut over familiene til de det gjelder.

I Horten har vi stort sett et veldig godt debattklima, og jeg er selv heldig som aldri har vært utsatt uakseptabelt stygge ting. Vi må allikevel ikke være naive og tro at det ikke er et problem. Det finnes barn, unge og voksne i kommunen vår som hetser andre, og det finnes mange i kommunen vår opplever hets. Hver eneste kveld er det noen nær oss som legger seg med en vond følelse på grunn av dette.

Jeg tror ikke at alle som skriver noe negativt om andre alltid mener det veldig vondt, og jeg tror ikke at de alltid ønsker å såre noen. Det virker imidlertid som om mange har en annen terskel for hva de uttrykker når de sitter bak et tastatur. Mange ville aldri sagt det de skriver hvis de sto ansikt til ansikt med den eller de det gjelder. Det er allikevel ikke noen akseptabel unnskyldning. Alle er ansvarlige for det de uttrykker, uavhengig av hvilken måte de uttrykker det.

Hvis vi skal lykkes med å bli kvitt dette må vi alle ta ansvar. Hver gang vi selv skriver, deler eller liker noe som inneholder hets eller sjikane, så blir vi medansvarlige for samfunnsproblemet. Selv om vi ikke mener det veldig vondt, blir vi ansvarlige for at noen andre ikke har det bra og kanskje gråter seg i søvn. Vi voksne må gå foran å slutte med alle former for hets og sjikane.

Jeg oppfordrer derfor alle til å ha en større bevissthet rundt dette. Diskuter sak, men ikke person. Aldri skriv, del eller lik noe om andre, hvis du tenker at du selv ikke hadde likt å bli utsatt for det samme. Ikke omtal medmennsker på måter som du ikke vil at barna våre skal omtale andre på. Hvis du er i tvil kan det være et godt råd å vente litt før du gjør noe. Et enda bedre råd kan det være å heller fokusere på noe positivt. For mye ros og hyggelig omtale av andre blir aldri et problem.

Dette løser vi bare i fellesskap. Tusen takk for at dere bidrar til å redusere omfanget av et stort samfunnsproblem!

Kommentarer til denne saken