Gå til sidens hovedinnhold

– Vi elever fortjener gratis skolemat NÅ!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi har alle vært sultne på skolen en gang, enten du glemte skolematen, ikke rakk å lage en eller ikke tok med for en helt annen grunn. En ting vi alle kan være enige om er at det å være sulten ikke er en god følelse og du vil ikke klare å være like fokusert som man pleier.

For noen er dette et engangstilfelle eller det har kanskje så vidt skjedd før, men for mange er dette rutine. Dette har vært et problem i lang tid og det er på tide at noe blir gjort. Hadde det bare vært en løsning som ville gitt alle de samme mulighetene til å få i seg sunn mat på skolen hver dag...

...gratis skolemat!

Gratis skolemat på skolene vil være et løfte til alle elever om at hvis du har dårlig tid på morgen, er glemsk eller at familien din ikke har god økonomi, så kan du uansett få i deg maten som er nødvendig for et sunt kosthold og for å holde oppe konsentrasjonen hele dagen. Det betyr at elever som allerede har mye å huske på og mye å gjøre får en mindre oppgave i hverdagen, som de heller kan bruke til å prioritere noe annet.

Hadde alle fått tilbudet om gratis skolemat, ville det vært med på å utjevne forskjeller i samfunnet vårt. Det er et faktum at forskjellene øker i Norge og at over 115 000 barn lever i lavinntektsfamilier. Gratis skolemat er ett av tiltakene som kan motarbeide forskjellene i hverdagen for disse barna. Da vil alle få tilbudet om den samme maten og ulikhetene vil være mindre. Skolemat er også en kostnad i hverdagen, som, hvis det hadde vært gratis, ville gitt disse familiene ekstra støtte i hverdagen og ville spart dem de kronene det koster med skolemat hjemmefra.

I 2019 skrev faktisk.no om hvor mange barn som går på skolen uten skolemat. Tallene var større enn forventet. Tidligere så har man sagt at omtrent 97 prosent av alle barn og unge tar med seg skolemat hjemmefra, men nå viser det seg at tallet er så lavt som 85 prosent! Og på videregående er det kun 64 prosent av elevene som tar med mat hjemmefra. Det betyr at nesten halvparten av elevene som går på videregående enten kjøper mat selv eller går sultne på skolen. For to år siden ble det også skrevet om at mange elever går på skolen med tomme matpakker, for å skjule at de ikke har med seg mat selv.

Gratis skolemat vil fjerne hele den problematikken!

På de videregående skolene i Vestfold og Telemark er allerede gratis skolemat blitt vedtatt. Her får alle elevene tilbudet om gratis grøt, før skolen starter. Grøten er fullstendig frivillig, men det er uansett en forsikring om at du ikke trenger å være sulten hele dagen, selv om du ikke hadde tid til å spise før bussen gikk eller om du forsov deg litt. Dette er bare en start, og forhåpentligvis kommer dette til å fortsette og tilbudet kommer til å bli enda bedre. Arbeiderpartiet er forkjempere for dette tilbudet. At alle skal få de samme mulighetene, går også gjennom skolematen. Det er Arbeiderpartiet som har gitt videregående elevene dette tilbudet og i sin tid ga de også ungdomsskoleelever gratis skolefrukt (noe som ble fjernet da Høyre kom inn i regjering).

Gratis skolemat er ikke bare skikkelig digg, men vil også være med på å utjevne forskjellene og gi barn og unge mindre å stresse med. Dette er en sak som både Arbeiderpartiet og vi i Horten AUF jobber mye for, og som vi vet er ønsket av mange fler!

Kommentarer til denne saken