(Tønsbergs Blad)

– Vestfold skiller seg ut med mange saker og store utbetalinger. Dette skyldes en serieskade. Det er en skade som er påført mange pasienter av ett behandlingssted, sier Torill Svoldal Stæhr, kommunikasjonsrådgiver for Norsk pasientskadeerstatning.

LES OGSÅ: – Det er altfor mange som dør eller blir skadet som følge av alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenesten

Flere millioner

Tall for de siste fem årene, fra Norsk pasientskadeerstatning, viser at Vestfold kommer på andreplass i antall søknader om erstatning når det kommer til tannlegesaker. Kun Oslo ligger foran.

Fra 2012 til 2016 ble totalt 152 saker mottatt. 96 av sakene er ferdigbehandlet og av disse fikk 59 medhold, mens 37 fikk avslag. Det resulterte i en erstatningssum på 6.245.657 kroner for Vestfold.

LES OGSÅ: Sjekk hvor god legen din er på nett

Svikt i behandlingen

Svoldal Stæhr opplyser at nesten 90 prosent av tannlegesakene som har fått medhold er begrunnet med svikt i behandlingen.

– Hovedårsakene til svikt er feil behandlingsteknikk/metode elle mangelfull/manglende behandling eller undersøkelse. Altså at tannbehandlingen ikke er utført godt nok. Typiske eksempler er ufullstendig rotfylling, dårlig krone- eller brotilpasning og mangelfull oppfølging, ofte gjennom flere år. I tillegg er det også en del eksempler på at det ikke var grunnlag for behandlingen som ble utført. Stort sett er det snakk om unødvendig trekking av tenner, sier Svoldal Stæhr.

(Saken fortsetter under bildet.)

LES OGSÅ: Sjokkrapport om journalkaos etter tilsyn hos tannlege: «Mye er tilgriset av blod (?) og er flekkete»

Mangelfull journalføring

I ti prosent av sakene er det mangelfull journalføring i sakene som får medhold på grunn av svikt i behandlingen.

– I disse sakene er det vanskelig å vite hva som har blitt utført av tannbehandling og hvordan dette har blitt gjort. Disse sakene blir vanligvis avgjort til fordel for pasienten. Når det gjelder svikt i diagnostikk, som utgjør 10 prosent av medholdssakene, er det hovedsakelig snakk om forsinket diagnose av karies eller tannkjøttsykdom.

LES OGSÅ: Er du glad i popkorn? Da bør du lese dette

Alle kan søke erstatning

Svoldal Stæhr forklarer at alt autorisert helsepersonell har plikt til å fortelle om muligheten til å søke om erstatning dersom noe går galt i behandlingen.

– Det varierer i hvor stor grad dette skjer. Det er grunn til å anta at ikke alle tannlegepassienter vet om muligheten til å søke om erstatning. Alle pasienter i offentlig og privat helsetjeneste kan søke erstatning etter skade som skyldes svikt i behandlingen. Det er enkelt og gratis å søke. Det eneste du trenger å gjøre er å fylle ut et skademeldingsskjema. Det finner du på våre nettsider, sier Svoldal Stæhr.

LES OGSÅ: Slik kan du sjekke om noen snoker i pasientjournalen din