SSB: Dyrere mat sender konsumprisindeksen opp

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Tross konkurransen mellom dagligvarekjedene, steg matvareprisene i Norge markant i februar.

DEL

(Østlands-Posten) Fra januar til februar steg konsumprisindeksen med 0,4 prosent, ifølge SSB.

En faktor som bidro kraftig til oppgangen var var prisene på matvarer, som tross hard konkurranse mellom dagligvarekjedene, steg hele 1,6 prosent fra januar til februar.

Det var særlig melkeprodukter og grønnsaker som bidro til oppgangen. Det til tross for at det  ble innført store rabattordninger på frukt og grønt i alle dagligvarekjedene i januar.

LES OGSÅ: Dette er dagligvarekongene i Vestfold (+)

Matvareprisene har steget i begge årets to første måneder etter sammenhengende nedganger fra og med august 2016.

Ingvill Størksen, direktør for Virke Dagligvare understreker at fra august og ut året falt matprisene over en uvanlig lang periode.

– Det er ikke uvanlig at vi ser en liten prisøkning på denne tiden av året. I tillegg slår leverandørenes halvårlige prisjusteringer inn i februar, noe som bidrar til å trekke matprisene opp, sier Størksen i en melding. 

Også DNB Markets påpeker i en oppdatering at det er normalt at matprisene stiger i februar.

Dyrere møbler

Ellers steg prisene på møbler, innrednings- og dekorasjonsartikler 9,5 prosent og skyldes oppgang etter tilbudsaktivitet i januar.

Oppgangen i konsumprisindeksen ble blant annet dempet av en prisnedgang på flyreiser på 9,4 prosent.

De siste 12 månedene har konsumprisindeksen steget 2,5 prosent. Den viktigste bidragsyteren til tolvmånedersendringen var høyere priser på elektrisitet inkludert nettleie som steg 18,9 prosent. Økte priser på drivstoff og smøremidler bidro også med en oppgang på 14,5 prosent.

Kjerneinflasjonen steg 0,5 prosent fra januar til februar og er opp 1,6 prosent på årsbasis. Kjerneinflasjonen er justert for avgiftsendringer og uten energpriser.

LES OGSÅ:  Nederlag for Rema

Lavere enn ventet

Nordea Markets skriver at kjerneinflasjonen er betydelig lavere enn meglerhuset eget anslag på 2,2 prosent og konsensus på 2,0 prosent. Norges Bank anslår 2,55 prosent.

«Inflasjonen vil åpenbart påvirke neste ukes renteprognose. I forkant av inflasjonstallet hadde vi trodd på en liten oppjustering av renteprognosen, men dette taler for uendret renteprognose. Vi tror det skal mye til før Norges Bank signaliserer større sannsynlighet for rentekutt. Norsk økonomi har passert bunnen og boligprisene vokser sterkt. Det taler for å ikke kutte renten mer og Norges Bank vil derfor trolig tolerer lavere inflasjon», skriver økonom Joachim Bernhardsen i Nordea Markets i en oppdatering.

Artikkeltags