(Tønsbergs Blad)

Du trenger nemlig ikke reise utenlands når vi har så mye stilig å oppleve i vårt eget fylke. Vi har satt sammen en rekke anbefalinger og håper du blir inspirert til å legge ut på tur - oppdager Vestfold og kanskje blir litt ekstra #stoltavvestfold.

Utgangspunktet for anbefalingene er at det skal være enkelt å komme seg til stedet, enten med kollektivtrafikk, sykkel eller bil og at det har bystatus. Siden byene i Vestfold ligger ved kysten er det også mulig å vurdere en båttur.

Det meste av det som står på listen er gratis eller ikke koster mye. Mulig du blir sulten eller fristet til å bruke penger på en souvernir, men du kan ta med niste. Og ta et bilde som minne.

Og hvem vet, kanskje oppdager du nye ting du ikke visste om, som du kikker innom samme dag, eller får lyst til å besøkte byen igjen.

Under finner du våre anbefalte opplevelser - fra sør til nord. Bilder av alle stedene finner du i bildegalleriet.

Men kanskje har du egne forslag de kanskje ikke har selv, til hva innbyggerne i nabobyene virkelig bør få med seg seg på en kortreist feriedag - kom med forslag i kommentarfeltet da vel.

Stavern

1.
Dersom du kommer deg til Stavern bør du definitivt oppleve det gamle Verftsområdet og Minnehallen. Kultur, historie, naturopplevelse og en strålende utsikt (nesten helt til Danmark...) vil møte deg på turen.

Les mer om Fredriksvern verft (+)

2.
Anbefaling nummer to i Stavern er ikke helt gratis, men koster heller ikke skjorta nødvendigvis. Isbaren i samme bygg som hotell Wassilloff er obligatorisk når du er i Stavern. Her får du kjøpt is med stor I.

For noen år siden skrev vi om nettopp denne isbaren: Selger i gjennomsnitt 200 is i timen

Larvik

1.
Togstasjonen i Larvik ligger midt i smørøyet for Stolpejakten. Og det er Stolpejakten vi anbefaler i første omgang. Stolpejakten er et kart du får fysisk eller laster ned på mobilen i en app. Ved å jakte på stolpene rundt om i Larvik sentrum blir du kjent med de flotteste stedene sentralt i Larvik. Og dess flere stolper du finner, dess større sjanse har du til å vinne premier. Dette passer for både store og små, de som er i god fysisk form, eller bruker rulator, med barnevogn eller sykkel.

Les mer om Stolpejakten her: (+) Dette har Mette og Jørn satt opp flere steder i byen - nå vil de du skal finne dem

2.
I fint vær er Torstrands strandpromenade rett og slett bare rålekker. Flere hundre meter med deilige sandstrender. I motsetning til strendene i sydligere strøk får du både armslag og plass til alt strandutstyret ditt. Når du er lei av bading og soling kan du ta en tur og beundre historiske Tollerodden som ligger like bortenfor.

Les mer om forholdene på Torstrands riviera her: Sørger for trygge badeforhold

Saken fortsetter under bildeserien

Bildeserie

Anbefalte steder og opplevelser

Sandefjord

1. Lekeplassen i Badeparken

Sandefjord kommune har brukt 1,5 millioner kroner til å oppgradere lekeplassen i Badeparken, midt i sentrum. Her er det et stort lekeapparat, tunellsklie og fugleredehuske. Stigningen til sklia har tilgang for handicappede og barnevogner.

Det er ingen grunn til at de voksne skal sitte i ro – de kan trene på splitter nye apparater mens barna leker. Dere kan spise medbrakt lunsj på én av sittegruppene i en oase av vakre blomster. Steinskulpturen «Lille Bjørn», laget av sandefjordingen Hans Holmen, er kommet på plass. Barna elsker den.

Her finnes det også en solid utegrill til fri bruk.

Hva venter dere på? Kom og lek!
 

2. Hvalbåten Southern Actor

Det er vanskelig å komme utenom at Sandefjord har en lang historie med hvalfangst og aktiviteter. Også denne sommeren kan du gå ombord på hvalbåten «Southern Actor», som ligger på brygga i Sandefjord. Den drives av gamle hvalfangere på frivillig basis og Vestfoldmuseene/Hvalfangstmuseet. Her kan du få oppleve hvordan båtene som ble brukt til lange turer, så ut og kanskje få en spennende historie eller to.

Det koster 20 kr for voksne og 10 kr for student/barn/honnør. Barn 0-6 år gratis.

Tønsberg

1. Slottsfjellet med Slottsfjellmuseet

Slottsfjellet er et lite fjell med stor historie ved innkjøringen til Tønsberg sentrum. Her har det vært kongssete og barna kan klatre på ruinene av middelalderborgen tunsberghus eller turne på saluttkanonene som avfyres hver 17. mai. Vil du oppleve mer, kjøper du billett til Slottsfjellmuseet som rommer mange ulike attraksjoner:

I Hvalhallen (se bildeserie) står et blåhvalskjellett som er det største bevarte skjelettet man kjenner til. En omvisning i de mørke fuktige Slottsfjell-hulene som ble bygget som tilfluktsrom for tyske soldater under krigen er spennende både for liten og stor.

Etter å ha vært inni fjellet, kan dere ta turen til toppen av Slottsfjelltårnet og få fantastisk utsikt over byen og oppland.

PS 12-15. juli er det Slottsfjellfestivalen på fjellet, så da er det nok smart å finne på noe annet. For eksempel gå rett til punkt to:


2. Bad gratis på byens tak

Quality Hotel Tønsberg ligger i andre enden av brygga. Utenfor kan man se på byggingen av vikingskip, men har man fått nok historie, er det bare å ta heisen rett opp til femte etasje. Da kommer du til takterassen og svømmebassenget med utsikt over byen. Hotellet har åpnet bassengområdet og garderober for publikum i sommer, helt gratis.

Får du ikke nok av Tønsberg, har du flere tips i denne saken: Turist for en dag i Tønsberg

Horten

Karljohansvern:

Med turstier, kanalen, Horten kirke og masse næringsliv er dette stedet å være hvis du besøker byen. Vollane er en av kommunens mest populære badeplasser, og er også plassen der Fyrverkerikonserten går av stabelen hver sommer. Vanligvis er også en liten, mobil kiosk å finne på området. Dersom du ønsker deg en slapp dag i sola, er dette stedet å gå. På Marinemuseet er det etasje på etasje med maritime og militære kuriositeter. På Lokalhistorisk Senter kan de alt som er å kunne om Horten. Du kan manøvrere deg gjennom gangene med historiske gjenstander og utstillinger som forteller Hortens historie. Her finner du også den klart mest populære kafeen i området, Kafe Breda.

2. Buggegården

Driverne på Buggegården på Nykirke er en av kommunens mest besøkte plasser. Et sted å anbefale for barnefamilier og dyreelskere. Buggegården kan skilte med kaniner, sauer, kalver, ender, griser og en kalkun. Hvert år setter odelsjente Hanneli Bugge-Hansen og broren Ole Bugge-Hansen opp en ny teaterforestilling for barn som karakterene Bonden og Rottenikken. For den litt mer voksne besøkende har de et landhandleri. Dersom du er i det bondske lunet er Buggegården plassen å være på en dagstur til Horten.
 

Holmestrand

1. Fiskermekka på bølgebryteren

Bølgebryteren i Holmestrand er en av Østlandets best kjente fiskeplasser. Hele sommeren er det et yrende liv på unike fiskeplassen.

Om du ikke er kjent i Holmestrand er det likevel ikke vanskelig å finne bølgebryteren. Den ligger mellom badeplassen Dulpen og båthavna i sentrum Med sine over 300 meter er den lett å få øye på. Vis hensyn De første meterne inne ved land er reservert for folk som vil bruke den som badebrygge. Resten av bølgebryteren er ledig til fiskerne. Og dem er det mange av. Holmestrand er mest kjent for sitt makrellfiske, men det er godt med torsk, sei, hvitting, flyndrer og sjøørret også.

2. Det nye torvet

Holmestrand er en av fire finalister i kampen om å vinne Norsk Sentrumsutviklings nye pris «Årets sentrum i Norge».

To av årsakene finner du midt i smørøyet: Mellom Langgaten og havnepromenaden ligger byens nye bibliotek og totalrenoverte Dr. Graaruds plass. Sammen er stedene blitt byens nye vrimleplass for store og små. Ta med klesskift og la barna hoppe inn blant ungeskokken som boltrer seg i byens nye, «dansende» fontene.

Selv kan du nyte en panini og kaffe fra bibliotekkaféen og låne med deg en avis. Bare se opp for sjakkbrikketyven...

PS! Hvis du tar toget til Holmestrand får du også oppleve den nye stasjonen i fjellet - med heis ut til sol og sommer.