(Jarlsberg Avis)

Holmestrand: Tirsdag denne uken fylte hun 80 år, og 1. juni hadde hun vært 29 år i jobb hos Thor Larsen, nå Møbelringen i Horten og Holmestrand. En liten pendlertur fra Skoppum har hun til jobben på Kleivbrottet, og som 80-åring synes hun det må holde med en 50 prosent stilling. Men litt mer enn halv stilling blir det, for Vera sier alltid ja dersom det er behov for litt ekstra.

LES Sommer på brygga med honning, egg og lefser

Før Jarlsberg rekker å spørre hvorfor, sier hun at det å jobbe er trivsel.

– Jeg mistet mannen min, og da har det vært veldig godt å ha noe å gå til. Å sitte hjemme uvirksom er ikke noe for meg. Jeg er heldigvis fortsatt sprek, det feiler meg ingenting, og så jeg så lenge jeg synes det er trivelig på jobben, og de vil ha meg, ja så stiller jeg. Hva skal jeg ellers finne på? Jeg er ikke noe foreningsmenneske, og ikke har jeg lyst til å fly på kafé annenhver dag, sier hun.

– Å følge barn, og nå barnebarn med fotball i Borre, det har vært og er viktig, legger hun til.

Startet som 16-åring

Vera kan fortelle at hun har vært yrkesaktiv fra hun var 16 år.

– Først begynte jeg ved noe som het Lasør i Horten, en konfeksjonsfabrikk som produserte stillongser, underbukser og strømper. Der var jeg syerske i trekvart år. Kanskje har jeg varmet noen på kalde kvelder med det jeg sydde, smiler hun.

– Så begynte jeg i barne- og damekonfeksjon, det het Chiconet, og lå på torget i Horten. Der jobbet jeg til jeg var 21 år, men så ble det flytting til Notodden i noen år, så videre til Nesøya, men vi var tilbake i Horten i 1979. Siden har jeg holdt meg der, eller rettere sagt Skoppum. Da begynte jeg på Cubus i Horten, men i 1992 ble det Holmestrand og jobb hos Thor Larsen.

– Og nå skal du jobbe til du blir 100 år?

– Å ja, jeg går ned med flagget til topps, ler hun.

Arbeidslysten har hun beholdt i alle år, og 50 prosent og litt pluss ettersom det trengs ekstra hjelp blir det. Vera kan fortelle at hun veksler litt på, og jobber også noe i Horten ved Møbelringens butikk der. Det er mange år siden Vera kunne skryte av å være yngst på arbeidsplassen. Nå er det en gutt på 15 år som er yngst, og spesielt er det at det faktisk er 65 år som skiller yngste og eldste på en arbeidsplass.

– Det har jeg ikke hørt om noe annet sted, sier Jannicke Sperrud, som legger til at de totalt er fire personer i butikken på Kleivbrottet.

LES Trøbbel med de mest populære trevareslagene: – Viktig at folk ikke hamstrer materialer

– Jeg husker Vera tilbake fra da jeg gikk på barneskolen, vi gikk ned til butikken, inn døra og løp litt rundt, men da fikk vi Vera etter oss, hun ville ikke ha noe løping av oss ungene inne i butikken. Men nå er Vera en super kollega, flink, står på, bærer og sjauer, men det tyngste lar hun heldigvis andre ta, sier kollega Jannicke.

Hun beskriver Vera som dyktig og erfaren.

– Nå har hun vært her så lenge at når kunder som har handlet for 20 og 30 år siden kommer, så vet hun hva de har hjemme, og kan fortelle hva som passer. Det blir veldig god service og kundebehandling av sånt, sier hun.

Et år av gangen

– Jeg tar et år av gangen, så lenge hodet er klart, og de vil ha meg, så jobber jeg. Jeg har tre måneders oppsigelse. Og førerkortet er akkurat fornyet for tre år, så jeg stiller til jobb, smiler hun.

Godt humør er det også viktig å ha dersom man skal holde ut i en travel arbeidshverdag gjennom 65 år.

LES Et lyspunkt i mørket