Gå til sidens hovedinnhold

– Varme hender i samarbeid

Et konkret løfte: Fritt behandlingsvalg består dersom Høyre vinner valget neste år.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Du som pasient skal få rask og god behandling der du selv ønsker det. Vi har en god offentlig helsetjeneste i Norge. Det er grunnmuren. Men helsetjenesten består også av private smerteklinikker, rusomsorg eller rehabilitering for å nevne noe. Hendene er like varme, selv om Arbeiderpartiet og venstresiden vil få deg til å tro noe annet.

Historien Tonje nylig fortalte i NRKs dokumentarserie «Helene sjekker inn» viser hvorfor fritt behandlingsvalg er nødvendig. Tonje hadde alvorlige psykiske lidelser og hadde flere ganger forsøkt å ta sitt eget liv. I årevis hadde hun fått behandlinger som ikke virket for henne. På et privat behandlingstilbud hun selv valgte, endret situasjonen seg. Hun gikk fra å ha et ønske om å avslutte eget liv til å ønske å leve. Hun gikk fra å være pasient, til å bli arbeidstaker. Det er sterkt.

Dette er Fritt behandlingsvalg. Det handler om å sette pasienten foran systemet. Retten til å velge seg mellom private og offentlige helsetilbud uten å måtte betale av egen lomme er en viktig pasientrettighet som Arbeiderpartiet vil fjerne. Skroter vi dette systemet, vil de som har lommebok til å kjøpe seg forbi køen fortsette å gjøre det. Det er da vi får et todelt helsevesen, større forskjeller og større sårbarhet.

Da Høyre kom inn i regjeringskontorene i 2013 var helsekøene lange og mange ventet lenge på behandling. I løpet av de siste syv årene har vi styrket sykehusøkonomien. Vi får også hjelp fra private og ideelle krefter. LHL-sykehuset i Vestfold og Alfa kurs- og behandlingssenter i Sandefjord er gode eksempler på hvordan det private og offentlige samhandler til beste for pasienten. Det handler om samarbeid. Om å løse små og store utfordringer for pasientene. Og det må tross alt være det som er det viktige.

For det er faktisk sant som Arbeiderpartiets partileder, Jonas Gahr Støre har blitt sitert på: «vårt offentlige helsevesen sto som en klippe gjennom korona». Det gjør det fortsatt, med god og helt nødvendig bistand fra private aktører. Feberklinikker som tester oss, og private laboratorium som jobber på spreng for å gi oss svaret vi trenger raske svar på.

Vi må fortsette å bygge på den sterke, offentlige helsetjenesten som vi har. Samtidig må vi ta i bruk alle krefter som kan få behandlingstiden ned og kvaliteten opp, enten de er offentlige, ideelle eller private. Varme hender må samarbeide mer, ikke mindre.

Kommentarer til denne saken