Kulda øker faren for både brann- og vannskader i boligen. Blir det tilstrekkelig kaldt, risikerer man at vann fryser i rørene. Det kan føre til vannskader når isen sprenger røret og det senere tiner igjen. Finner forsikringsselskapet at man ikke har man ikke har passet godt nok på, risikerer man avkorting på et eventuelt forsikringsoppgjør.

Selv om det er varmt inne i huset, er det kaldt ute: Sørg for å stenge vannet som fører ut til hageslangen.

LES OGSÅ: Brøyteskadene smeller inn i tur og orden til Horten kommune

Dyr fryser også

Dette er tida da det kan være lurt å la bilen få et strøk silikon over alle gummilister, og litt låsolje i låsen. Ta deg tid til å skrape vinduene grundig, før du kjører av gårde. Ellers kan det koste deg førerkortet.

Og fryser du fremdeles innendørs? Pass på hva du bruker av varmekilder. Vifteovner som står og går er en relativt vanlig årsak til husbrann.

Også dyra gjelder det å tenke ekstra på, når det er kaldere enn det pleier. Hunder og katter kan forfryse seg, akkurat som mennesker, selv om de har pels.

Skaff gjerne en jakke til hunden, og eventuelt sokker til å ha på labbene. Noen hunderaser plages med kramper i beina når underlaget blir for kaldt. Akkurat i disse dager er det ikke sikkert man trenger å ha så veldig dårlig samvittighet om lufteturene blir litt kortere enn vanlig, bare hunden får komme ut minst tre ganger daglig.

Ikke slipp katten ut, med mindre du vet at den finner veien hjem og kommer inn igjen av seg selv.

LES OGSÅ: Innfører ekstraordinær båndtvang for hunder i hele kommunen, for å beskytte rådyr som desperat leter etter mat

Kle deg godt og kom deg ut

Ti- tolv kuldegrader høres trolig ikke så avskrekkende ut, for folk som kommer fra innlandet og er vant til langt lavere temperaturer. Når folk langs kysten likevel skutter seg, legger en kubbe i peisen og holder seg innendørs, er det fordi fuktig luft leder varme bedre enn tørr luft. Lave temperaturer i kystklima vil derfor oppleves kaldere enn tilsvarende temperatur i innlandet.

Men er du av den aktive typen, er det bare å kle seg godt – ull innerst er best – og komme seg ut i det vakre vinterværet.