(Tønsbergs Blad)

Tung og våt snø laver ned. Utover lørdagen har snø og slaps lagt seg på veiene. Også på E18. Her er det meldt om flere trafikkuhell. På Grelland har to biler (første Grelland-uhell og andre Grelland-uhell) i løpet av formiddagen. En bil havnet i autovernet ved Fokserød i Sandefjord. Heldigvis er det ingen alvorlig personskader så langt.

– Det har da vært noen hendelser. Slik er det vel hvert år når den første snøen kommer. Heldigvis har vi ikke hatt noen alvorlige hendelser. Vi må oppfordre folk til å senke farten og kjøre etter forholdene, sier operasjonsleder ved vestfoldpolitiet, Per Arne Amundsen, ved 14.30-tiden.

Kollegaene hans ved operasjonssentralen i Telemark, er også tydelige på hva de mener om biler på veien med sommerdekk. I en melding ved 16-tiden lørdag skriver de følgende:

– Politiet vurderer sterkt beslag av førerkort der biler er utstyrt med sommerdekk på føre vi i dag opplever.

Skummel sørpe

Mange bilister har fått seg en overraskelse når de har kommet ut på E18 og andre mindre veier.

– Folk rapporterer om at det er vanskelig å se at det er issørpe. Den er nesten gjennomsiktig, sier operasjonslederen.

Han forteller at en patrulje har rapportert om mye snø i Hof. Også i andre områder snør det nå tett.

I Andebu ble en person lettere skadet etter at to biler kolliderte på det glatte føret. Også i Andebu, og på Andebuveien har det begynt å legge seg mye snø.

Mye snø på E18

Det er en travel trafikkoperatør ved VTS, Finn Hammer, som tar telefonen.

– Vi har fått fryktelig mange henvendelser inn til oss her på trafikksentralen i dag. Vi må si at trafikken på hovedveinettet går rimelig bra, sier han.

– Det meldes om mye snø på E18?

Ja, når det snør så tett som nå, legger snøen seg. Alt av tilgjengelig mannskap er ute og brøyter nå. De kjører att og fram på E18, sier han

Flere som er ute og kjører lørdag, rapporterer om mye snø på E18.

– Ved Fokserød er det ikke brøytet. Her er det mye snø. Spesielt venstre felt er det mye snø. Biler som legger seg over i venstre felt holder på å miste kontrollen og legger seg raskt tilbake i høyre felt, sier en tipser til avisen ved 15.15-tiden lørdag.

– Bilene ligger strødd

En tipser kan fortelle at det i Stokke nærmest ligger strødd med biler.

– Mellom Stokke sentrum og mot Melsomvik så jeg 3–4 biler som sto fast. En elbil sto med nødblinken på og nesa ute i grøfta. To andre biler hadde kollidert. Ved Fokserød mot Kullerød sto det et vogntog, forteller tipseren ved 15.20-tiden lørdag.

– Katastrofe med sommerdekk

– Det er viktig å være riktig skodd og avpasse farten. Det er helt katastrofe å kjøre med sommerdekk nå, er Hammers tydelige melding.

Han forteller også om at det har falt trær ut i veien flere steder.

– Den tunge snøen gjør at trær legger seg ut over veien. Enkelte steder har trærne brukket og falt ut i veien. Det er også en ting bilister må være oppmerksomme på, sier han.

Bilberger: – Hadde fryktet verre

Når den første snøen kommer, som oftest tung og våt, får bilførernes gode hjelpere mye å gjøre.

Irene Røsholt, daglig leder i Vestfold assistanse, forteller at de har hatt en travel dag, men ikke like travel som flyktet. Da vi ber henne oppsummere dagen så langt, svarer hun slik:

– Utforkjøring, utforkjøring, utforkjøring. Vi dekker Vestfolds sør. Nesten samtlige jobber i dag har vært utforkjøringer, sier hun.

Også hun kan fortelle om mye snø på veiene, også på E18.

– Vi har bistått på E18 etter enn kollisjon i autovernet. Men over hele området vårt, har vi bistått, sier hun.