(Tønsbergs Blad)

Flere kommuner i Vestfold vurderer å lage lokale forskrifter for vannscootere etter at forbudet ble opphevet tidligere i år. Nå kan det bli mer utfordrende enn først antatt.

I en ny instruks fra Samferdselsdepartementet nektes nemlig kommunene å særforby vannscootere, skriver Båtliv.

LES OGSÅ: Tønsberg kommune vil ikke oppheve vannscooterforskriften (+)

Lokale forskrifter kun for spesifikke fartøyer er ikke lov, og instruksen fra Samferdselsdepartementet legger vekt på allerede i tittelen at dette gjelder spesielt for vannscootere, skriver båtmagasinet.

Det står i sterk kontrast til meldingen fra Klima- og Miljødepartementet i mai da de opplyste: «Kommunene kan ved behov fastsette lokale forskrifter om bruk av vannscooter».

Den nye instruksen er sendt ut til ordførerne. Du kan lese den her.

Tjøme-ordføreren: – Litt ugreit

Både på Nøtterøy og Tjøme er nye, lokale vannscooter-forskrifter allerede sendt ut på høring. Også Tønsberg jobber med en lokal forskrift.

LES OGSÅ: Nøtterøy-politikerne gikk for vannscooter-forskrift

– Jeg synes det er litt ugreit at vi får så forskjellige signaler fra samme regjering. Beskjeden fra Klima- og Miljødepartementet har hele tiden vært at dette kan bestemmes lokalt, sier Tjøme-ordfører Bente Kleppe Bjerke.

Hun mener likevel at forskriften som nå er ute på høring er innenfor regelverket.

– Vi vektlegger hensynet til trygg ferdsel, forsvarlig forvaltning av farvannet og miljø og sikkerhet. Dessuten har vi som øykommune med mye skjærgård og mange ferierende et ansvar for at folk skal oppleve at det er ferie og rekreasjon, sier Bjerke.

Varaordfører på Tjøme, Carl-Erik Grimstad, mener de lokale forskriftene må bli godkjent.

– Det er forvirrende når det gis så tvetydige signaler. Hvis det ikke ryddes opp i, må vi ta saken inn i Stortinget og det må utarbeides en ny lov som er entydig, sier han.

LES OGSÅ: Vil ha felles vannscooterforskrift i skjærgården – og i disse områdene kan det bli totalforbudt (+)

Behandles samtidig

Tjøme-ordføreren sier at de vil avvente høringsrunden før de tar en avgjørelse. Det samme sier Nøtterøy-ordfører Roar Jonstang.

– Slik det er nå, mener jeg forslaget som er ute på høring fortsatt er innenfor regelverket. Under høringsperioden vil vi vurdere alle høringsuttalelsene og se om det kommer noe som gjør at kommunestyret må vurdere det annerledes når saken kommer opp til behandling, sier Jonstang.

Saken skal behandles i både Tjøme og Nøtterøy kommunestyre 21. juni.