Høyre vil at du skal ut og trene

UT PÅ TUR: Høyre slår et slag for forebyggende helsetiltak, med Steinar Bjanger, Knud Zimmer, doktor Ole Petter Hjelle, Høyres førstekandidat Kaarstein Eidem Løvaas, Tove Tangen, Berit Vaalen og Terje Tveit.

UT PÅ TUR: Høyre slår et slag for forebyggende helsetiltak, med Steinar Bjanger, Knud Zimmer, doktor Ole Petter Hjelle, Høyres førstekandidat Kaarstein Eidem Løvaas, Tove Tangen, Berit Vaalen og Terje Tveit. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Forebyggende tiltak er viktig for folkehelsa, og det er aldri for seint å begynne å trene. Det sier Høyres førstekandidat Kaarstein Eidem Løvaas.

DEL

Kaarstein Eidem Løvaas lener seg på erfaringene fra Horten og Åsgårdstrand, der fastlegene Ole Petter Hjelle, Harald E. Mølmen og Marianne B. Lien kan vise til friskere pasienter enn mange andre – dette i samarbeid med fysioterapeut Ragnhild Kvarberg.

– Helseminister Bent Høie tok initiativet til kampanjen «Leve hele livet» som nettopp fokuserer på ernæring og fysisk aktivitet. Det henger også tett sammen med psykisk helse, sier Eidem Løvaas.

Lei av gode råd

– Utfordringen er å fange de som har havnet i sofaen, supplerer Tove Tangen, som i tillegg til å være helsepolitiker i Horten også er kreftkoordinator i Horten kommune.

Kaarstein Eidem Løvaas, som selv er fra Nøtterøy, mener han har funnet et godt tiltak i Horten, nærmere bestemt i Åsgårdstrand. Der har legene Hjelle, Mølmen og Lien sammen med fysioterapeut Kvarberg tatt i bruk nye metoder for å gjøre pasientene friskere.

– Vi ble lei av å sitte bak skrivebordene våre og fortelle folk at de burde trene og spise sunt. Derfor hang vi opp en plakat på legekontoret og inviterte folk med ut på trening, forteller Ole Petter Hjelle.

LES OGSÅ: KrF-politikeren ble lei av å vente på HC-skilter utenfor Braarudåsen helsesenter ... så han satte dem opp selv

Reduserer medisinbruken

Nå har de tre treningsgrupper: To med oppmøte klokka 8 om morgenen, og en som foregår på ettermiddagen. En forutsetning for å delta på opplegget er at man ha en kronisk sykdom.

– Men det dekker nesten hva som helst, fra vond rygg til depresjon, sier Hjelle.

Resultatene lar seg måle. Etter to og et halvt år ser de at pasientene som deltar reduserer medisinbruken. Noen har faktisk kunnet slutte helt. De har også lavere blodtrykk og blodsukker og skårer høyere på undersøkelser om livskvalitet.

LES OGSÅ: Trim for arbeidssøkende

Vil ha med flere

Doktor Hjelle utfordrer politikerne, og ikke bare med å dra de med seg opp en bratt bakke i Munchparken.

– Det må bli mer økonomisk lønnsomt for leger å drive forebyggende arbeid, sier han. – Slik det er nå, tjener man mer på å sitte bak skrivebordet.

– Dette er innspill jeg kommer til å ta med meg videre, lover Eidem Løvaas. – Vi må få flere fastleger, tenke mer aktivitet og mer forebyggende arbeid. Vi vet jo hva som hjelper. Da må vi slutte å snakke om det, og bare gjøre det. Det gjelder å få kommunene og statlige myndigheter til å trekke i samme retning.

Artikkeltags