(Tønsbergs Blad)

Onsdag, som er halv arbeidsdag, skiller seg ut ulykkesmessig, men erstatningsbeløpet for de seks påskedagene var i fjor på over 59 millioner kroner. Det viser tall fra Finans Norge.

– Vi har sett sjåfører sminke seg bak rattet, sier fagsjef for motor hos Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge, i en pressemelding.

Dette må du passe på

Han oppfordrer bilister til å følge med på medtrafikantene i påsken, i tillegg til å være obs på glatte veier og for høy fart.

Også skal man selvsagt holde seg langt unna mobiltelefonen som sjåfør på vei til påskefjellet.

– Ordene mobil og bil ligner, men de har ingenting med hverandre å gjøre. Det virker som om mange ikke helt skjønner det, sier Ytre-Hauge.

I tillegg til at det utgjør en stor ulykkesrisiko å bruke mobilen mens man kjører koster det 1.700 kroner dersom utrykningspolitiet (UP) tar deg. Det kan også være greit å vite at å droppe beltet under bilturen koster deg 1.500 kroner.

Mens andre tar påskeferie og setter seg i bilen for å kjøre til hytta, er UP fortsatt på jobb.

– I de siste årene har det vært få alvorlige ulykker som direkte kan knyttes til påsketrafikken, fastslår UP-sjef Runar Karlsen.

Biler som ikke tåler kulde

Kjøretøy som ikke er i god nok stand for turen til påskefjellet har også en del av skylden for skadene disse seks dagene, ifølge pressemeldingen.

– Vi ser en del biler som rett og slett ikke tåler kulda på fjellet. Da trenger folk hjelp til redning, hjemreise og henting av bilen, sier Ytre-Hauge.

Store mengder bagasje som ikke er skikkelig sikret kan også utgjøre en risiko, om uhellet skulle være ute.

– Pakk det tyngste nederst og inn mot seteryggen, og sikre løs last. Du vil ikke risikere at bagasjen kommer flygende og skader deg eller passasjerene ved en kollisjon. Hvis du må bråbremse i 50 km/t vil en 20-kilos sekk komme flygende som et prosjektil på 1,25 tonn, oppfordrer Ytre-Hauge.

Han bemerker også at en vanlig påskefeil er dårlig sikring av ski på taket.

– En flygende ski i høy fart er ikke noe du vil sende inn bakruten til bilen foran, sier han.

LES OGSÅ: UP med advarsel før påskerushet