Gå til sidens hovedinnhold

Humanetiker Kristian (17): – Jeg forstår at for mange religiøse er påsken den mest hellige høytida. Personlig har jeg ikke noe forhold til dette.

Artikkelen er over 4 år gammel

Til tross for deres forskjellige verdier er humanetiker Kristian Eyde Grythe (17) og kristne Madeleine Johansen (18) enige om at påsken er en høytid for å være sammen med familien.

– Jeg tror påsken er en viktig høytid for de fleste. Uavhengig om du er religiøs eller ikke, er dette en høytid vi tilbringer sammen med familien, forteller Madeleine Johansen. 

Hun er selv kristen og er blant annet med i Åsgårdstrand Ten Sing. For humanetiker Kristian Eyde Grythe har religion ingen stor betydning i påsken.

LES OGSÅ: Horten på humanetiker-toppen

– Jeg forstår at for mange religiøse er påsken den mest hellige høytida. Personlig har jeg ikke noe forhold til dette. For meg handler påske om å dra på fjellet og være med familien, uttaler han. 

Kristian er humanetiker og har de siste to årene vært leder for humanetiske konfirmasjonskurs.

Les også: Samler unge med Ten Sing i Åsgårdstrand

Tradisjonsrik

De to ungdommene har hver sine tradisjoner som hører til påsken. Samtidig er tid med familie noe som er viktig for dem begge i denne høytida.

– Jeg drar alltid på fjellet med familien hvor vi griller og nyter vårsola. Vi har det kjempehyggelig, sier Kristian Eyde Grythe.

Madeleine knytter noen religiøse tradisjoner opp til disse helligdagene. 

– Hvert år leser jeg påskeevangeliet. Utenom det opplever jeg ikke påsken som veldig religiøs. Familien henger opp påskepynt og vi har de allmenne tradisjonene som påskeegg og påskehare. Jeg har ikke en direkte religiøs familie og påsken for oss handler om å være sammen med hverandre, forteller Madeleine Johansen.

 

Redusert deltakelse

Siden 2005 har både antall gudstjenester og deltakere sunket. Ifølge Statistisk sentralbyrå har antall deltakere på gudstjenester blitt redusert med 1 million på ti år. Samtidig har antall gudstjenester blitt redusert årlig. 

– Jeg tror at fokuset på kristendommen faller mye ut på grunn av måten vi lærer om det på skolen. Til tross for at påsken for mange ikke handler om religion mener jeg dette er en fin høytid for alle, uavhengig av trossyn, sier Madeleine. 

Helligdag for alle

Både Kristian og Madeleine mener at påsken fortsatt bør være blant våre offisielle helligdager, selv om kirke og stat har skilt lag.

– Dette er en av de hyggeligere høytidene. Vi nyter sol, fjell og tid med familien. Dette har blitt en tradisjonsrik høytid som settes pris på av alle, avslutter Kristian Eyde Grythe.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.