Hvor skal de, alle sammen? Det var ungdommer overalt! Tøt ut fra busser, jernbanestasjoner og nedover trapper! Symboler i ansiktet, smilende,spente, leende, alvorlige. Noen med plakater. Politi, sperringer.

Jeg var så heldig å være i Brussel den morgenen, forsto jeg senere. Den morgen jeg måtte slå opp i belgiske nettaviser for å finne ut hva som sto på, med vaklende skolefransk. Den dagen gatene fyltes av et massivt ungdomstog på marsj mot Europaparlamentet, av skoleungdom som brøt ut og sto opp for noe som var større enn dem selv! Det ga et så sterkt inntrykk, fordi de organiserte det selv, og klimaproblematikken er så viktig at ungdommene var villige til å ofre noe for det. Belgiske skoler er ikke kjent for sin fleksibilitet på skoletid og tilstedeværelse.

Streik i arbeidslivet er veldig alvorlig, og brukes med forsiktighet - det er alvorlig også for arbeidstakerne som ikke får lønn når de streiker, men de gjør det likevel - fordi de ofrer for et høyere mål lenger fram. Fordi vi ofrer noe, viser vi hvor viktig saken er for oss.

LES OGSÅ: – Kan lærerne streike for høyere lønn – må jeg kunne streike for å redde verden

Godkjent fravær fjerner offeret fra streiken. Jeg syns det er synd jeg, at opprøret pakkes inn i bobleplast. Hvis man skal streike - gjør det like gjerne med ulovlig fravær, er min mening! Stå opp for det du mener er rett, selv om det koster deg noe. Eller jobb innenfor systemet. Krev en fagdag, stå på stand, del ut løpesedler, skriv en resolusjon, still til valg eller kom med forslag. En av de mest betydningsfulle tingene du kan gjøre, er å begynne i hverdagen. Sykkel, reparasjon, bærekraftig og kortreist.

LES OGSÅ: Pakker ryggsekken og går, selv om de ikke får lov

Vi trenger alle - den radikale, den pragmatiske og den praktiske aksjonisten. Heia deg. - uansett hvilken arbeidsmåte du velger! Selv har vi to aksjonister. En stiller på rådhuset. En har naturfagprøve i 10. klasse. Begge deler er viktig for å løse klima-utfordringene! Aksjon - og kunnskap. Jeg støtter begge! Så håper jeg at alle voksne støtter opp om at ungdommene vil påvirke sin og vår framtid, uansett hvordan hver av oss stiller seg til streik og marsj og miljø. Vær grei - også på nett. Ser du noen som oppfører seg ugreit, si fra. Men å kjøre folk til klimatog - det trenger du ikke. Da må du i hvert fall fylle bilen.