– Det har vært en stor nedgang i antall deltakere på Ung kultur møtes (UKM) i Vestfold. Tallet er nesten halvert fra fjorårets festival, forteller leder for UKM Vestfold, Tone Jørgensen.

I Horten er det 21 påmeldte, men kun fem av innslagene skjer på scenen. De andre jobber som arrangører.

–Deltakerne fra Horten kan eventuelt være med på lokalmønstringen i Tønsberg som foregår 18. mars. Det er samme helgen som lokalmønstringen i Horten var planlagt, forteller Tone Jørgensen. Hun kan ikke bekrefte om dette blir den endelige løsningen.

Nye arenaer

– Vi vet at ungdommer ikke har sluttet med kultur og kunst. De har nye arenaer, som sosiale medier, å vise seg fram på, forteller arrangørene Kenneth Aasheim og Hilde Wivestad. De synes det er utrolig trist å måtte avlyse lokalmønstringen.

LES OGSÅ: UKM: –Jeg vil se hva som skjer bak scenen

– Vi vet hvor gøy ungdommene har det på UKM. At vi må avlyse er trist for dem som har meldt seg på, vi vet at de har gledet seg, legger Hilde Wivestad til.

 

Tidligere suksess

Horten hadde sin første egne lokalmønstring i fjor. Etter å ha hatt felles forestilling med fire andre kommuner i nesten 20 år.

– Den første lokalmønstringen i Horten ble helt topp. Ungdommene var med å arrangere festivalen, som ble holdt i Torpedoverkstedet. Det satt et godt ungdomsuttrykk på forestillingen. I etterkant hadde vi en evaluering med ungdommene som deltok, og de ønsket å fortsette å arrangere i Torpedoverkstedet, forteller Kenneth Aasheim og Hilde Wivestad.

LES OGSÅ: Gleder seg til UKM: – På scenen er det kun det som skjer i øyeblikket som betyr noe

Rart med lite påmelding

Linnea Lillith Pedersen Midtgaard (17) deltok på fjorårets festival og synes det er merkelig at ikke flere har meldt seg på årets mønstring.

– Jeg hadde en helt super opplevelse på UKM og synes det er rart at ikke flere vil være med. Da jeg var med var det så mange deltakere at showet varte i timevis. Stemningen var helt fantastisk og jeg ble kjent med mange nye mennesker, sier hun.

Hun har ikke meldt seg på årets UKM.

– Jeg prøvde i fjor for moro skyld, men hvorfor jeg ikke har meldt meg på i år er jeg selv litt usikker på. Jeg selv synes det var veldig gøy å delta, men kanskje det ikke er så stas å være med som 17-åring. Jeg har snakket med flere som føler at det ikke er like populært som tidligere år og at det er litt ukult, sier Linnea Lillith Pedersen Midtgaard.

LES OGSÅ: – Det viktigste er at vi gjør oss selv fornøyde

«Åpen scene»

Til tross for liten påmelding på UKM har interessen for «Åpen scene» vært stor i det siste.

– Det er så mange påmeldte at vi ikke har plass til alle. Kanskje ønsker ungdommene å stå på en mindre scene, sier Kenneth Aasheim.

 

Fornyes

Framover skal UKM arrangørene jobbe for å finne ut av hvordan de kan fornye UKM.

– Vi må møte med kommunekontaktene i andre kommuner og samarbeide med ungdomsarrangørene for å finne ut hva vi kan gjøre for rekruttere flere deltakere, sier Aasheim og Wivestad.