Det var Høyre under Erna Solberg som sto ansvarlig for regionreformen, sammen med FrP, KrF og Venstre. Nå skal Finnmark/Troms oppløses, Viken sannsynligvis oppløses, Vestfold / Telemark muligens oppløses, og det er rabalder både i Innlandet (Oppland/Hedmark) og i Vestland (Hordaland / Sogn og Fjordane) fylke. 2 år etter at reformen var et faktum. Det må være norgesrekord i elendig politisk håndverk.

Det er ikke rart heller. Viken ble en mastodont. Finnmark/Troms visste "alle" ikke var levedyktig. Telemark/Vestfold ble nødløsninga etter at Buskerud heller ville sammen med Akershus (Viken), i Sogn & Fjordane føler mange seg overkjørt av Bergen-dominansen.

På den andre sida rørte man ikke Møre &Romsdal, Rogaland og Nordland. Sannsynligvis fordi det var prominente regjeringspolitikere fra disse fylkene som lot seg presse til unntak. Komedien var fullbyrdet allerede fra start.

Nye oppgaver for å matche nye storfylker har det vært magert med. Fylkene virker overadministrert i forhold til oppgavene, som i all hovedsak består av videregående skoler og fylkesveier.

Hvordan Kunne det bli så galt? Fordi regionreformen ble tegna på bakrommet. Som en del av avtalen for å få KrF og Venstre til å støtte Høyres kongstanke om en kommunereform der vi helst skulle ha bare store kommuner her i landet (Tallet 100 ble nevnt- men falt i fisk), gikk Høyre (og FrP) med på en regionreform fra tegnebrettet, uten spesielt god kontakt med virkeligheten. Løfter om nye oppgaver viste seg å være tomme. Hva nå med Vestfold og Telemark?

Ikke det at så mange bryr seg. Hverdagene går nok videre, enten det blir sånn eller slik. Det er vel primært de som har befatning med videregående skoler dette virkelig kan ha betydning for. Derfor blir spørsmålet: Har vi SÅ god råd at det å bruke 100 millioner kroner på å få igjen veiskilt og reorganisere to fylkeskommuner er verdt det? Når Høyre først har brakt oss dit vi er, kan vi ikke like gjerne gjøre det beste ut av det? Vel er det langt til Vinje, men ikke så veldig langt til Skien. OG - i Vestfold var det ikke så mye enighet om noe som helst, slik jeg husker det - med stadig rivalisering mellom Larvik, Sandefjord og Tønsberg? Noen ganger ut i parodien.

Nå har til og med noen overambisiøse Vestfold-ordførere lansert ideen om at Vestfold - på egen hånd - kan klare seg uten fylkeskommunen. Siden vi har vært best i klassen og fått oss bare "store" kommuner, kan vi overta videregående og resten av fylkesoppgavene. Du snakker om å storspise Møllers tran. Skitt i Norge - leve Vestfold. Du kan jo tro at regjeringa med SP vil være interessert. Julenissen skal også finnes.

Høyre &co har brakt oss ut i et uføre. Nå - før reformen omtrent har begynt å sette seg under normale forhold - tar de til orde for reversering. Ulike interessante begrunnelser verserer, men sannheten er vel omtrent sånn: I Vestfold-Telemark fikk vi et rødgrønt styre. De stemte ned to av Høyres hjertesaker: Karakterbestemt opptak til videregående skole og anbud i kollektivtrafikken. I stedet ble det nærskoleprinsippet og fylkeskommunalt busselskap. Det er noe som virkelig smerter en Høyre-sjel.

Så da får det være det samme at de må spise sine egne kameler, så lenge de øyner håp om retur til de "gode, gamle dager" da Høyre styrte, og da etter deres aller helligste prinsipp: Konkurranse! Mellom elever så vel som mellom busselskaper. Da det var moro å være Høyre.

Kan jeg foreslå slagordet: Høyre - ubrukelige ideer, gamle løsninger?