Oppfinnsomme tenåringer: – Det finnes mer kreative måter å vise omtanke på i jula, enn å kjøpe gaver

JULEGAVEHANDEL: Mille Mikkelsen (14), Mathias Rist Aslaksen (14) og Tuva Østensen (15) har begynt julegavehandelen.

JULEGAVEHANDEL: Mille Mikkelsen (14), Mathias Rist Aslaksen (14) og Tuva Østensen (15) har begynt julegavehandelen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Opp imot 1.500 kroner ligger i julegavebudsjettet til Mille Mikkelsen (14) og Tuva Østensen (15), men de er begge enige om at det viktigste er konseptet om å vise at man tenker på hverandre i julen.

DEL

– Det beste med å gi julegaver er å finne noe du vet den andre personen kommer til å bli glad for. Det trenger ikke nødvendigvis være noe stort eller dyrt. Det viktigste er å vise litt oppmerksomhet til noen du er glad i, uttaler Tuva Østensen (15), Mille Mikkelsen (14) og Mathias Rist Aslaksen (14).

Les også: Gjentar suksessen med julegaveønsker

Nærmeste venner

Julegavehandlingen er i gang for de tre ungdommene. Blant de to jentene er det mange som skal få og mye penger er avsatt til juletida.

– Jeg handler til mine nærmeste venner. Det er rundt åtte venninner. Til sammen bruker jeg mellom tusen og 1.500 kroner, forteller Mille Mikkelsen, Tuva Østensen nikker og samtykker at hun gjør det samme.

I likhet med to jentene kjøper også Mathias Rist Aslaksen julegaver til sine nærmeste venner, men budsjettet hans ligger på omtrent 600 kroner, og antall gaver er to.

Uavhengig av kjønn

Til tross for ulikhetene mellom Tuva og Mille og Mathias understreker de tre ungdommene at kjønn ikke har så mye å si.

– Jeg tror ikke kjønn har så mye å si angående hvor mange du gir gave til. Det avhenger heller av hvor mange nære venner du har og varierer fra person til person, uavhengig av kjønn.

Les også: – Å kunne være med på å bestemme synes vi er fint

Kreative julegaver

Ungdommene har kjøpt julegaver til vennene sine siden de var omtrent ti år gamle. Nå begynner de å komme med ideer til nye og kreative julegaver.

Vi velger heller å finne på en hyggelig ting i fellesskap som å gå på kafe eller restaurant.

Mille Mikkelsen (14)

– Jeg og et par venner har bestemt oss for å ikke kjøpe julegaver til hverandre. Vi velger heller å finne på en hyggelig ting i fellesskap som å gå på kafe eller restaurant. Kanskje er det bedre enn å kjøpe drøssevis med små julegaver som ikke blir tatt så mye i bruk, uttaler Mille Mikkelsen.

Å spleise på julegaver er enda en ide de har vært borti.

– Å gå sammen om å kjøpe en gave du vet noen har ønsket seg kan være fint. Likevel er det som sagt tanken som teller. Det er godt å vite at du kan glede noen andre med å gi en gave, avslutter Mille, Tuva og Mathias.

Les også: En av fire unge i Horten sliter psykisk: – Å drive med idrett, dra på ungdomsklubber eller bare møte andre folk utenfor skolen er lurt

Artikkeltags