(Østlands-Posten)

Tyvebanden har herjet langs hele kysten fra Moss i øst til Farsund i vest. Politiet i Agder har siden september 2016 drevet etterforsking mot banden. Politiet karakteriserer miljøet som et organisert nettverk av mobile vinningskriminelle.

Etterforskingen har gitt resultater. De fire estlenderne kan knyttes opp mot 55 ulike straffbare forhold.

Base i skjærgården

– Grupperingen har kommet til Norge samlet, og etter et kort opphold i området Skien, har de dannet base for sin kriminelle virksomhet fra en hytte utenfor Kragerø. Fra denne basen har de foretatt en rekke raid i perioden fra 19. juli til 23. september 2016, sier politiadvokat i Agder politidistrikt, Hans Olav Røyr.

LES OGSÅ: Hørt om han som glemte å lukke takluka?

Totalt er de fire nå dømt for å ha stjålet 54 undervannshus og 5 påhengsmotorer til en samlet verdi av ca. 1,9 millioner kroner i nypris, og i overkant av 1 million kroner om man legger minste bruktprisverdi til grunn.

To av de domfelte fikk 3 år og 10 måneder ubetinget fengsel for til sammen 54 grove tyverier og ett forsøk på grovt tyveri.

LES OGSÅ: Smykketyvene skal ha vært på ferde flere steder i landet (+)

En domfelt fikk 3 år og 2 måneder ubetinget fengsel for til sammen 42 grove tyverier og ett forsøk på grovt tyveri. En domfelt fikk 1 år og 8 måneder for 15 grove tyverier.

– Organisert virksomhet

Flere enheter i politiet har vært involvert i etterforskingen, og politiet kan fortelle at tyvene har hatt en profesjonell framgangsmåte.

– I de fleste forholdene har de domfelte brukt lettbåt og våtdrakter for å kunne fjerne undervannshuset fra båter som ligger på vannet, men det er også skrudd av undervannshus fra båter som står på land, sier Røyr. 

LES OGSÅ: – De var så proffe at jeg gjerne skulle hatt dem i arbeid (+)

De straffbare forhold ble av retten vurdert å være begått som ledd i en organisert virksomhet, og retten uttalte at det var flere momenter som tilsa at handlingene var utøvd som ledd i en organisert kriminell gruppe.