(Tønsbergs Blad)

Vi er nå inne i tiden der russen girer opp feiringen, og der russebilene farter rundt med festglade ungdommer.

For å bidra til å gjøre russefeiringen så trygg som mulig, tilbyr nå Statens vegvesen gratis teknisk kontroll av russekjøretøy.

Sjekker teknisk tilstand

I Vestfold holdes det på Tønsberg trafikkstasjon åpent for gratis russebilsjekk torsdag 20. april fra klokken 15.30 og til det er tomt for biler.

Fram til 1. mai er det også mulig å få gratis russebilsjekk på dagtid ved å ringe 02030.

LES OGSÅ: Flere klager på russebuss-bråk natt til onsdag

På kontrollen undersøker Statens vegvesen om kjøretøyets tekniske tilstand, og informerer om trafikksikkerhet og førerens ansvar under russefeiringen. Trafikkstasjonen dokumenterer kjøretøyets innredning og øvrig utforming med bilder.

Får russeoblat

Som bevis på at kjøretøyet har blitt godkjent ved den tekniske kontrollen, får det et russeoblat som plasseres i frontruten.

LES OGSÅ: Russen sjokkerer politiet: Vraker sjåfører som følger trafikkreglene

Russebiler og russebusser med oblat vil vanligvis ikke bli utsatt for kontroll i mai, med mindre det er åpenbart at kjøretøyet er endret etter godkjenning.

– Et slikt forhold vil kunne medføre at oblatmerket blir inndratt eller at kjøretøyet får kjøreforbud fram til utbedringer er gjennomført og godkjent på trafikkstasjonen, skriver vegvesenet på sin hjemmeside.

Vanlig brukskontroll som bilbeltekontroll, dokumentkontroll, sikring av last og liknende vil bli foretatt på vanlig måte. 

Ved kontroll langs vegen vil kjøretøy uten russeoblat normalt bli underlagt en mer omfattende teknisk kontroll enn den vanlige brukskontrollen.

Pengepremie

Den tekniske kontrollen omfatter:

  • Bremser, hjuloppheng og styring
  • Seter og bilbelter
  • Taklast/takrigg
  • Materialer innvendig – brannfare, skarpe kanter og innfesting
  • Elektrisk anlegg
  • Nødutganger
  • At ulovlig signalhorn ikke er montert
  • Om bilen eller bussen er EU-godkjent.

Er det gjort ombygginger som krever egen godkjenning, må det bestilles vanlig time for hallkontroll. En slik godkjenning er gebyrbelagt.

For å gjøre det ekstra forlokkende å kjøre rundt med sikker bil, blir det trukket ut premie på 5.000 kroner til en av russebilene som er godkjent innen 4. mai.