Gå til sidens hovedinnhold

– Tør å være kylling i påsketrafikken!

Artikkelen er over 3 år gammel

Det oppfordrer veidirektør Terje Moe Gustavsen før det store påskerushet til hytter både ved sjøen og fjellet.

(Østlands-Posten)

Hvert år er det masse trafikk allerede torsdag og fredag før palmehelga, mens de som må jobbe noen dager også neste uke, legger i vei onsdag før påske.

Statens vegvesen anslår at halve landet er på veien i løpet av påsken, som kommer ganske tidlig i år, samtidig som det har vært en kald vinter og senere vår i vente.

Veidirektør Terje Moe Gustavsen ber trafikantene ta det med ro når det kommer til å bli lange køer på de faste stedene.

LES OGSÅ: Bru eller tunnel? Etter 13 år kommer veivesenet nå med sin endelige anbefaling

– Senk farten

– Tør å være litt kylling i påsken. Senk farten, følg køen og dropp farlige forbikjøringer. Du sparer lite tid på å ta vågale valg i trafikken, men utsetter både deg og andre for fare. Ved å ta hensyn og kjøre forsiktig, kommer både du og dine medtrafikanter trygt fram, sier han.

Statistikk for de siste tre årene viser at det i snitt av vært 71 påskeulykker med personskader på norske veier. I fjor var tallet 66 ulykker der noen ble skadd, da var det også en dødsulykke.

I påsken for snart ti år siden var det 212 ulykker med personskade.

– Disse tallene viser den samme positive utviklingen som ulykkestallene generelt. Antall trafikkulykker er kraftig redusert de siste årene, og vi håper årets påske vil bidra til den positive trenden. Én ulykke er én for mye, sier Gustavsen.

Hvis du har barn i bilen er det ekstra viktig å planlegge bilturen slik at barna ikke er i fare i baksetet på grunn av for eksempel løse gjenstander – hvis uhellet rammer. Det er også viktig å planlegge turen slik at alle har det bra og ikke går lei. Irriterte og masete barn gir ofte en irritert sjåfør – noe som kan gå ut over trafikk-ferdighetene og konsentrasjonen.

– Når du pakker påskesekken, er det lurt å pakke de store og tunge tingene nederst og bakerst i sekken. Det samme gjelder i bilen. Løse gjenstander utgjør også en betydelig fare, så sørg for at nettbrett, skistøvler og påskeegg er forsvarlig sikret, sier Gustavsen.

Her er veivesenets tips til en trygg påsketur

■ Planlegg turen! Strekningskart og oversikt over stengte veier finner du på vegvesen.no/trafikk. På vegvesen.no/webkamera kan du også sjekke vær og føre 537 steder i landet, 115 av disse viser video.

■ Pakk bilen riktig. Store ting skal nederst og innerst i bagasjerommet, unngå løse gjenstander og ha kun lette saker i skiboksen på taket.

■ Bruk bilbelte! Både i bilen og i bussen.

■ Tilpass farten etter forholdene og kjør aldri over fartsgrensen.

■ Stopp og sov hvis du blir trøtt 

Kommentarer til denne saken