Veivesenet: – Bruk hodet!

GOD TUR! Mange skal ut på tur i påsken.

GOD TUR! Mange skal ut på tur i påsken. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Pass på når du pakker bilen til påskeferien.

DEL

(Tønsbergs Blad) Påsken nærmer seg, og da skal mange ut på tur. Nå går Statens vegvesen ut med en advarsel om pakking av bilen før utfarten. Det skal nemlig ikke så mye til før det går virkelig galt.

– Vi ber folk bruke hodet når bilen skal pakkes til påskeferien, skriver de i en pressemelding.

(Se tipsene i bunn av saken.)

Selv noe så dagligdags som et løst nettbrett i baksetet, som ungene spiller eller ser film på, kan ta liv. Det er store krefter som arbeider i en kollisjon, advarer veivesenet.

– Bruk hodet, ikke mist det! Et nettbrett kan bli et «hammerslag» i seteryggen eller i bakhodet på føreren. Et brett veier under en kilo. Usikret i baksetet vil dette treffe seteryggen foran med en kraft med 24 kg ved en bråstopp i 50 km/t. Økes farten til 70 vil kraften bli 36 kilo og hele 96 kilo i 100 km/t, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

LES OGSÅ: Tatt i 171 km/t på E18 – da røk lappen

Fulle biler

Fullastede biler er et vanlig syn i påsketrafikken. Bagasje, skiutstyr og annet er med når folk setter kurs mot familie eller hytta.

– Ved en ulykke eller bråbrems vil usikrede gjenstander bak slynges fremover. Dette utgjør en stor fare for fører og passasjerene. Mangelfull og dårlig sikring av last i bil fører til at skadeomfanget blir større i mange ulykker, sier vegdirektøren.

LES OGSÅ: Nye regler har gjort det dobbelt så dyrt å ta mopedlappen

Last dreper

Veivesenet opplyser at de kjenner til ulykker hvor personer har overlevd den første kollisjonen, men har omkommet etter å ha blitt truffet av usikret last inne i bilen 

– All last må sikres forsvarlig før du starter kjøringen. Vi vil ha alle trygt fram og tilbake i påska, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

LES OGSÅ: Mange slurver – det kan bli kostbart

Nyttige tips: Last bilen riktig

  • Store gjenstander skal plasseres i bagasjerommet. Bør sikres med stropper eller bagasjenett. Oppbevar små gjenstander i hanskerommet eller under setet
  • Tunge ting skal så lavt som mulig i bilen.
  • Legg de letteste gjenstandene øverst, men bare opp til nakkestøttene på baksetet.
  • Ikke oppbevar gjenstander på hattehyllen.
  • Pass på at du ikke stabler bagasjen slik at sikten hindres.
  • Fordel lasten fra side til side så godt det lar seg gjøre, og legg de tyngste gjenstandene nederst, i midten og så langt foran som mulig.
  • Bruk innebygde kroker der det finnes for å hindre at tung last sklir.
  • Skiboks gir ekstra plass, men egner seg best til lette gjenstander. En tung skiboks på taket endrer bilens kjøreegenskaper, spesielt i svinger. Følg instruksjonsheftets anvisninger om maksimal last (vanligvis 40-90 kg).

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.