– Her skjer det snart en ulykke

Artikkelen er over 5 år gammel

Bussjåfør filmet villmannskjøring i fotgjengerfeltet ved Farmandstredet i Tønsberg sentrum.

DEL

(Tønsbergs Blad) Om formiddagen lørdag 11. april kom Unibuss-sjåfør Jan Vidar Stenhaug kjørende forbi Tønsberg jernbanestasjon, på vei til Tønsberg rutebilstasjon i Jernbanegaten i Tønsberg.

– Jeg ventet på grønt lys for å krysse Halfdan Wilhelmsens allé inn i Jernbanegaten og ble stående bak en Volvo personbil, forteller Stenhaug.

Bussjåføren hadde såkalt «dashcam»; kameraet på dashbordet slått på, og fikk derfor filmet det som skjedde videre.  

LES OGSÅ: Fikk vogntog på panseret

Råkjørte i fotgjengerfelt

Da Volvoen kom over krysset foretok nemlig sjåføren en svært hasardiøs og farlig forbikjøring (se video øverst i saken).

Videoen viser at Volvoen blir stående bak bussen som stopper ved fotgjengerfeltet. Men i stedet for å vente i køen, velger sjåføren å kjøre over i motgående felt og krysse fotgjengerfeltet på feil side.

– Bilen kjørte over på feil side og passerte bussen og trafikkøya på gal side av veien. Sjåføren kunne umulig ha hatt oversikt over verken fotgjengere eller syklister, som kanskje var i ferd med å krysse fotgjengerfeltet, sier Stenhaug.

Bussjåføren er opprørt over det han oppfatter som et farlig trafikkert område.

– Det er så mye stygg kjøring akkurat her. Jeg har sett flere episoder med biler som bråbremser og fotgjengere som hopper til side. Det er bare et tidsspørsmål før det skjer en alvorlig ulykke, hevder Stenhaug.

Særlig er situasjonen ille om morgenen.

– I rushtiden er det så mange skoleelever som skal rekke bussene og stressa bilister i kø. Da oppstår farlige situasjoner lett, sier Stenhaug.

LES OGSÅ: Her slår tyvene til

Ønsker gata stengt

Trond Myhre, markedsdirektør i Vestviken Kollektivtrafikk (VKT), opplyser at VKT ønsker Jernbanegaten stengt for vanlig gjennomkjøring.

– Da den nye bussterminalen ble bygget var Jernbanegaten stengt i byggeperioden for annen trafikk enn kollektivtransport. Vi ønsket at gaten fortsatt skulle holdes stengt, fordi trafikkflyten til og fra bussterminalen ble bedre da, men Tønsberg kommune var av en annen mening. Det måtte vi respektere, sier Myhre.

Myhre kjenner ikke til at verken bussjåfører eller passasjerer har opplevd eller bivånet episoder som den videoen til Jan Vidar Stenhaug viser.

– Nei, jeg kjenner ikke til konkrete situasjoner som denne. Mitt inntrykk er at fordi dette er et område med mye folk, busser og personbiler, så tar de fleste det litt med ro. Men det skjer selvsagt enkelthendelser og det vil sikkert også skje i framtiden, sier Myhre.

Myhre og VKT vil også framover fortsette å ta opp problemstillingen vedrørende stenging av Jernbanegaten med Tønsberg kommune.

– Det ville vært en fordel for trafikkflyten for kollektivtrafikken, særlig i rushtrafikken, og selvsagt også sikkerhetsmessig, så vi vil ta opp spørsmålet så fort neste anledning byr seg, sier Myhre.

LES OGSÅ: – Folk var helt ville

Ingen stenge-planer

Driftssjef i Tønsberg Bydrift, Øyvind Myhre, kjenner ikke til at området eller fotgjengerovergangene i området ved Tønsberg rutebilstasjon er særlig ulykkesutsatt.

– Nei, vi kjenner ikke til slike episoder, sier Myhre.

Driftssjefen avkrefter også at han har kjennskap til planer fra Tønsberg kommune sin side om å stenge Jernbanegaten for vanlig trafikk.

– På prinsipielt grunnlag kan ikke politiet kommentere slike enkelthendelser som publikum har opplevd, opplyser politioverbetjent Andreas Rødø, distriktsleder for UP Vestfold og Telemark politidistrikt.

LES OGSÅ: Seier for Vestviken

Artikkeltags