Gå til sidens hovedinnhold

Tradisjonen har gått uavbrutt siden slutten av 80-tallet – i år blir det annerledes

Det blir ingen gudstjeneste for å feire olsok i Løvøy-kapellet. Men hvis du er tidlig ute, kan du likevel få med deg en kulturopplevelse.

Når virus og vær truer, må arrangører tenke nytt. Det ble i dag klart for ildsjelene bak den tradisjonsrike olsokfeiringen på Løvøya. Det er først og fremst den dårlige værmeldingen som gjør at de må avlyse gudstjenesten.

– Det skal riktig nok slutte å regne i 17-tida onsdag, men med de lave temperaturene som er varslet og vått gress, er vi redd det vil skremme bort de aller fleste av deltakerne, sier Ole Jan Aasen.

– Sier man ikke at det ikke finnes dårlig vær, bare dårlige klær?

– Jo, men de fleste av de faste deltakerne er eldre mennesker, og det er ikke noe hyggelig å sitte på vått gress og fryse.

LES OGSÅ: Nye smittetilfeller oppdaget i Horten: – Vi må forberede oss på lokale utbrudd, sier kommuneoverlegen

Intimt med avstand

Det betyr ikke at hele arrangementet er avlyst. Musikerne er jo allerede leid inn, og de vil gjerne spille.

– Vi flytter konserten inn i kapellet, men på grunn av koronaregler er det maksimum 30 plasser til publikum. Her gjelder førstemann til mølla-prinsippet, sier Aasen.

– Hva hvis det kommer 31 personer?

– Det er kirketjeneren som tar avgjørelsen. Det er heldigvis ikke opp til meg. Men jeg vet at man har måttet avvise folk i andre kirkelige sammenhenger.

Les også

Knuste alle rekorder: – Da vi satte oss ned og tørket svetten, tenkte vi «Herregud så mye folk!»

Første avlysning

Det var sognepresten som tok avgjørelsen om å avlyse årets olsok-gudstjeneste. Ettersom det maksimalt er plass til 30 personer i kapellet, syntes han at det ikke hadde noen hensikt.

– Gudstjenesten arrangeres jo utendørs, men ved dårlig vær har det hendt at vi har flyttet den inn i kapellet. Siden det er plass til bare et fåtall mennesker, blir det ikke noe av denne gangen, sier Aasen.

Olsok-arrangementet har vært holdt hvert eneste år, siden siste halvdel av 80-tallet.

– I starten serverte vi wienerbrød og kaffe. Rømmegrøt-tradisjonen kom senere, forteller Aasen.

Kommentarer til denne saken