(Tønsbergs Blad)

Trondheim Lufthavn Værnes ser foreløpig ser ut til å være den eneste norske flyplassen som kanskje må stenge helt hvis det ikke blir enighet i meklingen innen midnatt natt til søndag, men en streik blant de bakkeansatte vil også ramme de andre norske flyplassene på ulike måter.

Torp Sandefjord Lufthavn har direkteruter både til Trondheim, Bergen og Stavanger, tre av de fire flyplassene som i første omgang vil bli direkte berørt.

– Foreløpig kjenner vi ikke helt til hvordan dette vil berøre oss, men med redusert bemanning på de andre flyplassene, vil det kunne bli kanselleringer av noen avganger, sier Tine Kleive-Mathisen ved Torp Lufthavn.

Noe forsinkelser kan det også trolig bli, men det gjenstår å se hvordan flyplassenes avviking berøres hvis 200 organiserte i Junit tas ut i streik ved et eventuelt brudd i meklingen.

LES OGSÅ: Her kan du ta selfie neste gang du reiser

Torp berøres lite direkte

Det er altså fagforeningen Junit som har varslet plassfratredelse for 200 av sine 500 medlemmer. De organiserer såkalte bakkeansatte i Widerøe Ground Handling, SAS Ground Handling og Aviator.

Blant de organiserte som vil bli tatt ut er det snakk om ansatte som blant annet jobber ved billettkontor, i adminstrasjonen, ved gatene og ved innsjekk, og Junit har valgt ut medlemmer ut fra strategiske hensyn.

– På de stedene vi tar ut medlemmer vil man merke det veldig godt, for der er flertallet av de ansatte organisert hos oss, sa Bente Ørberg i Junit til E24 tidligere i uka.

LES OGSÅ: Nå er Torp klar for en ny 20-årsinvestering (+)

Kleive-Mathisen forklarer at Torp ikke vil bli direkte berørt i stor grad, dersom streiken trappes opp til å gjelde hele Østlandet, inkludert Gardermoen. Årsaken er at Torp kun har et fåtall som er organiserte i Junit.

– Vi  kommer tilbake med oppdatert informasjon så snart vi vet noe mer og hvis meklingen ikke fører frem.

LES OGSÅ: Dette er Torp-ledelsens ønskeliste (+)

Stor misnøye

I følge Ørberg er bruddet i forhandlingene et tydelig tegn på den misnøyen som har utviklet seg etter flere år hvor vilkårene for medlemmene som berøres av Luftsfartsavtalen har blitt dårligere og dårligere.

Onsdag la Junit ut denne meldingen på sine hjemmesider:

«Yrkesgruppene som er omfattet av Luftfartsavtalen har over mange år måttet nøye seg med meget lave oppgjør og ligger langt bak samfunnet ellers. Medlemmene ønsker nå å sette foten ned. Arbeidsgiversiden lovet at man skulle få beholde jobbene hvis man bare gjorde som bedriftene ba om, nemlig aksepterte 0 - oppgjør år etter år, man ga fra seg forsikringer og endret pensjonsavtalene. På tross av dette har mange medlemmer mistet jobben enten ved outsoucing eller nedbemanning i løpet av de siste årene. Nå er det nok».

LES OGSÅ: Avgangshallen på Torp fornyes – her er de nye spisestedene (+)