Da mamma Cathrine fant opp dette systemet, ble det fart på barnas rydding

PLIKTER UTEN MAS: Elise (7,5) (til høyre) og Sofie Jørgensdatter Heisholt(10), foran det fargerike skjemaet med ulike arbeidsoppgaver de kan velge å gjøre og få belønning for.

PLIKTER UTEN MAS: Elise (7,5) (til høyre) og Sofie Jørgensdatter Heisholt(10), foran det fargerike skjemaet med ulike arbeidsoppgaver de kan velge å gjøre og få belønning for. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Hver dag får søstrene Sofie (10) og Elise (7,5) en fargerik påminnelse om arbeidsoppgaver de kan bidra med hjemme. På kjøleskapet henger et solgult skjema jentene selv fyller ut.

DEL

(Tønsbergs Blad) – Dette er en positiv måte å få barna til å bidra på, sier Cathrine Heisholt.

Med et fargerikt ryddeskjema på kjøleskapet har familien funnet en måte å få barna til å delta i husarbeidet på, uten å måtte mase.

Barna rydder rommet mest

På oransje og gule skyer er arbeidsoppgavene listet opp under hverandre: Rydde rommet, rydde av bordet, brette klær, valgfri og gå ut med søppel er oppgavene døtrene kan velge mellom.

Når barna har utført en oppgave, setter de en treknapp med beløpet oppgaven er verdt, under navnet sitt. På slutten av uken summeres ukelønnen opp og jentene får pengene satt inn på konto.

– Det vi gjør mest, er å rydde rommet og gå ut med søppel, sier Sofie Jørgensdatter Heisholt (10).

LES OGSÅ: Klassen ga Aksel (10) drømmegaven (+)

– Må ikke ha penger for alt

Denne dagen har Elise Jørgensdatter Heisholt (7,5) brettet tøy, båret det opp fra vaskekjelleren og ryddet i skuffene sine. Det er verdt en tier.

– Jeg ville jo ha klær i skapet, sier Elise.

Hun synes hun lærer noe av arbeidsoppgavene.

– Ja, det er lurt at vi hjelper mamma og pappa, for foreldrene må jo ikke gjøre alt, sier sjuåringen.

– Og vi må ikke få penger for alt, da, skyter storesøster Sofie inn, og forteller at de både dekker bordet og hjelper til å lage mat uten å få penger for det.

RYDDER ROMMET: Storesøster Sofie følger med på at Elise rydder på rommet. De synes det er lurt å hjelpe til hjemme, så slipper foreldrene å gjøre alt.

RYDDER ROMMET: Storesøster Sofie følger med på at Elise rydder på rommet. De synes det er lurt å hjelpe til hjemme, så slipper foreldrene å gjøre alt. Foto:

– Og så er dere veldig flinke til å se etter Tille, sier pappa Jørgen Gundersen.

Tille er lillesøsteren på ett år, som har lagt seg for kvelden.

LES OGSÅ: Vipps lanserer løsning for barn 

Ukelønnen ligger mellom 30 til 70 kroner

Første uken søstrene hadde dette systemet, la de ned en innsats verdt 75 kroner. Ukelønnen har etter hvert stabilisert seg på et sted mellom 30 og 70 kroner.

– Det hender vi må minne jentene på å gjøre litt, men stort sett går det av seg selv. Jeg liker denne ordningen mye bedre enn da vi hadde 50 kroner i uken med fratrekk for det som ikke ble gjort. Det ble så negativt, sier mamma Cathrine Heisholt.

– Viktig å gi barna oppgaver

– Barn og unge bør få gjøre oppgaver både alene og sammen med foreldrene, skriver Vibeke Lorentzen, familieterapeut ved Familiehuset Villa Adler i Tønsberg, i en mail. 

Å ha oppgaver i hjemmet er med på å styrke følelsen av å være er en viktig del av flokken, å bidra fellesskapet. Å gjøre oppgaver sammen med foreldrene, kan gi gode stunder for begge parter.

– Å lære seg praktiske oppgaver hjemme kan øke selvstendigheten hos barn, noe som kan gi god selvfølelse samt bidra til økt ansvarsfølelse. I tillegg er det en opplæring i å klare seg selv, den dagen de flytter ut. Da vet de hvordan man holder det rent i leiligheten og hvordan poteter skal kokes, påpeker Vibeke Lorentzen.

Plikter må tilpasses barnas modenhet

Når man gir de håpefulle oppgaver, er det viktig at oppgavene tilpasses barnas alder og modenhet.

– Allerede fra barna er 2–3 år gamle kan de få oppgaver som å ta med seg tallerken og koppen fra bordet. Etter hvert som barna blir større kan de gjøre mer varierte oppgaver, som å sette på oppvaskmaskinen, henge opp tøy, vaske badet eller lage middag, forteller Lorentzen.

For å få barna til å starte med og utføre oppgaver i hjemmet, er det flere typer belønning som kan virke motiverende.

LES OGSÅ: Her får du seks gode råd som kan gjøre livet med barna hyggeligere (+)

Pliktene må ikke gå utover barnas liv

– Belønningen kan være at familien går i svømmehallen eller en tur på kino i slutten av uka. Ros og anerkjennelse er andre viktige belønninger: Å fortelle barnet hvor fint det er at det støvsugde og hvor godt oppgaven ble utført, kan være en belønning som gjør at barnet ønsker å fortsette å gjøre oppgaven, forklarer familieterapeuten.

Penger kan også være belønning.

– Barn kan få alt fra 1 krone for å ta inn posten, eller 100 kroner for å utføre flere bestemte oppgaver i en gitt periode. Å gi penger som belønning gir barn mulighet til å spare til noe de ønsker seg, eller å se kontoen vokse for dem som motiveres av det, sier Lorentzen.

Hun understreker at det som er lurt med all form for belønning, er at den  tilpasses den barnet.

Og et viktig råd til slutt: 

– Pliktene bør ikke gå utover samvær med venner, fritidsaktiviteter eller tid til å gjøre lekser. Gjør det det, bør antallet plikter reduseres.

Artikkeltags