Gå til sidens hovedinnhold

Til minne: – Bjørn Erling vil etterlate seg et stort tomrom i manges liv

En dyktig advokat, politiker, kommunikasjonsrådgiver og menneskekjenner har gått bort. Bjørn Erling Christiansen fra Horten ble bare 55 år gammel.

Det er noen mennesker i enhver generasjon som får til mye, mye mer enn oss andre. Bjørn Erling var en slik person, Det blir derfor vanskelig i dette minneordet å favne om alt han rakk, til tross for sitt altfor korte liv.

Vi møttes da han begynte på Horten gymnas i 1983. Da hadde han allerede vist sine politiske ambisjoner, og ble etter hvert æresmedlem i Vestfold Unge Høyre, vararepresentant på Stortinget og senere byrådssekretær, ikke bare én, men to ganger. Først for helsebyråd Anne Herseth i Fritz Huitfeldts byråd, deretter for byutviklingsbyråd Merete Agerbak-Jensen i Erling Laes byråd. Hadde han fortsatt sin politiske karriere, vet jeg med sikkerhet at han kunne blitt statssekretær i regjeringen Solberg.

Han valgte imidlertid å gå inn i kommunikasjonsbransjen. Og der gjorde han det svært godt i flere selskap. Han startet også sitt eget byrå, der tidligere sjefredaktør Andreas Norland i Aftenposten var styreformann. Det sier ikke så rent lite. I tillegg hadde han en karriere i flere advokatfirmaer i Oslo, der han ble en verdsatt medarbeider. Det var nok her han følte seg mest hjemme, som spesialist på plan- og bygningsrett.

Han hadde alltid en klar strategi, som mange ganger mangler i fastlåste tvister, nemlig å oppnå minnelighet. Det å legge til rette for at mennesker som er dypt uenige i sak, kan møtes for å forsøke å finne ut av hva de er enige om, i stedet for å fokusere på uenighetene, var en av Bjørn Erlings mange styrker. Som advokat var han uredd, tydelig og ikke minst opptatt av å bygge relasjoner mellom mennesker som en gang var i konflikt, at de skulle kunne leve videre uten endeløse runder i rettssalene. Og uten bitterhet overfor hverandre.

Sosialt var han et naturlig midtpunkt, uten at han trengte å kjempe seg til å være det. Det falt seg helt naturlig. Med sine meget treffende kommentarer, ikke sjeldent med en karakteristisk, sarkastisk undertone, var han en ener som toastmaster og samtalepartner. Nettopp fordi han var en belest mann, skarpt analytisk, meget godt politisk orientert og en grunnleggende god venn, rett og slett. For veldig mange.

Dagen etter at den uvirkelige beskjeden om hans bortgang kom, møttes flere på hans stamsted i Oslo, Herr Nilsen. I løpet av kvelden ble det med all tydelighet klart for oss at Bjørn Erling vil etterlate seg et stort tomrom i manges liv. Samt en like stor grad av takknemlighet for at vi var så mange som fikk oppleve hans unike vennskap.

Kommentarer til denne saken